• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouva: “Regering heeft gelogen, e-mail bewijst toezegging 150 visvergunningen aan Guyana”

| suriname herald | Door: Redactie

Bouva: “Regering heeft gelogen, e-mail bewijst toezegging 150 visvergunningen aan Guyana”

Er is harde informatie dat er door de Surinaamse regering 150 visvergunningen zijn toegezegd aan de Guyanese regering. “Onze visgronden zijn dus wel ten verkoop aangeboden aan de Guyanese vissers. Het is opnieuw een uitverkoop van Suriname”, zegt NDP-assembleelid Melvin Bouva tegenover Suriname Herald.

Met het tonen van een e-mailwisseling van 13 december 2020 tussen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Prahlad Sewdien en de Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, wijst Bouva op de toezeggingen die zijn gedaan door de Surinaamse regering.

De minister van LVV heeft het

versturen van de e-mail niet ontkend en heeft hier de nodige uitleg over gegeven.

Minister Prahlad Sewdien. Foto: DNA

In de e-mail van Sewdien naar zijn Guyanese collega staat onder andere vervat:

Om tot oplossingen te kunnen komen, stel ik voor de volgende acties te ondernemen vanwege de regelgeving binnen onze Visserijwetten en Vergunningsvoorwaarden:
1. De vissers zullen de vaartuigen binnenkort op hun eigen naam moeten registreren.
2. Ik zal een overheidsbedrijf aanwijzen als

hun zakenpartner hier en zal hen een Vesselbasing-overeenkomst laten ondertekenen.
3. Dit bedrijf zorgt voor de verdere registratie van de vaartuigen hier en ook voor de vergunningen waarmee uw vissers gewoon de normale vergoedingen zullen betalen.
4. Dit bedrijf zal ook de koop- en andere overeenkomsten ondertekenen die nodig zijn voor uw vissers.

Vanaf 1 januari geven wij de visvergunningen voor 2021 uit. Laten we proberen om het voorbereidende werk binnen de komende twee weken te doen.

NDP-assembleelid Melvin Bouva. Foto: DNA

President en ministers ontkenden toezegging 150 visvergunningen
Nadat bekend werd dat tegen de wettelijke regelingen de regering-Santokhi 150 visvergunningen heeft beloofd aan de Guyanezen, ontkenden niet alleen minister Sewdien van LVV, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, maar ook president Chan Santokhi dat die belofte was gedaan. De totale visserijsector is tegen de uitgifte van die visvergunningen, benadrukt Bouva.

Terwijl de visgronden van Guyana reeds zijn uitgeput, overleeft de Guyanese visserij met vissen in de Surinaamse wateren. Die sector brengt jaarlijks meer dan US$ 25 miljoen op voor de Guyanezen.

Eerder was bekend dat tegenover bepaalde gunsten van de Guyanese regering, de Surinaamse regering die vergunningen had beloofd. Nadat president Santokhi en zijn twee ministers constant ontkend hebben iets aan de Guyanezen te hebben beloofd komt de waarheid naar boven, merkt de parlementariër op. “Het blijkt dat al die tijd de regering voor het volk heeft gelogen”, aldus Bouva.

Stromannen
In de e-mail bedankt LVV-minister Sewdien zijn Guyanese collega voor de lijst die hij heeft gestuurd. Hij geeft aan dat het ministerie nu de tussenpersonen wil identificeren op wiens naam de vergunning is afgegeven. Hij doet een beroep op de Guyanese minister om de vissers te vragen naar een kopie van de vergunningen van 2020. Deze kunnen gemaild worden naar de directeur van Visserij op het ministerie van LVV.

Daarmee kan het ministerie de tussenpersonen gemakkelijker opsporen. Deze tussenpersonen hebben de boten op eigen naam geregistreerd in het Visserijregister bij de Maritieme Autoriteit Suriname, legt Sewdien uit. “We zullen het moeten veranderen”, stelt hij.

Bouva heeft vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd hoe het opzetten van een productschap Visserij zich verhoudt met de toezegging welke schriftelijk is gedaan door de minister van LVV aan de minister van Guyana om een bedrijf op te zetten alwaar Guyanese vissers geaccommodeerd zullen worden. Volgens de parlementariër heeft de regering alweer grof gelogen tegen het volk.

Sewdien geeft uitleg
Sewdien op zijn beurt verzekert dat hij vanaf dag een tegen verstrekking van vergunningen aan de vissers van Guyana was. De discussie begon in november 2020 toen de Guyanese regering vroeg om 25 vergunningen te zetten op naam van Guyanese vissers.

Het gaat om de binnenvisserij van Guyanese vissers die langs de Corantijnrivier leven. Als argumentatie werd opgeworpen vanuit de Guyanese kant dat ze van visvangst leven, hun boten drijven op Surinaamse wateren. Een mogelijkheid om hen te accommoderen werd gevraagd. Als minister besefte Sewdien dat Suriname iets zou moeten doen als de mensen leven van de visvangst aldaar. De LVV-minister was bereid te praten en te discussiëren over de binnenvisserij.

De volgende dag ontvangt hij zijn collega op kantoor en daarbij blijkt dat het gaat om de SK-boten, bevolkingsvisserij. “Toen heb ik aan de handrem getrokken”, zegt Sewdien. Hij heeft toen meteen aangegeven dat die niet beschikbaar zijn. De LVV-minister zegt dat hij de voor- en nadelen heeft uitgelegd.

Het probleem waren de stromannen, die de visvergunningen verhuren aan de Guyanese vissers. Dat moest zichtbaar worden gemaakt en worden aangepakt. Daarbij is aan de orde dat vergunningen vrij kunnen komen. Er is toen gekeken naar een model om de Guyanese vissers te faciliteren waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande visserijwetgeving. “Daar duidt die e-mail op”, zegt Sewdien indien er vergunningen beschikbaar zijn.

Download
E-mail minister Sewdien aan de Guyanese minister van Landbouw van 13 december 2020 (.pdf)


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie