• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bond OWMCP luidt noodklok over onhoudbare situatie rijstsector

| de ware tijd | Door: Redactie

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO – De personeelsbond bij het Overliggend Waterschap, Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) heeft in een dringend schrijven aan minister Gracia Emanual van Regionale Ontwikkeling en Sport, alarm geslagen. Dit voor wat hij noemt de onhoudbare tot zelf explosieve situatie die er nu is voor de rijstsector.

De slepende problemen van de slecht functionerende Wakaypompen voeren de boventoon, terwijl ook andere uitdagingen zoals de financiële en rechtspositie van de werknemers om aandacht vragen, evenals de impact die deze problemen hebben op de sector, in het westen van het land.

Dayanand Dwarka die voorzitter is van de Algemene Werknemers Organisatie van het OWMCP,

zegt dat er een nieuwe leiding is aangetreden enkele maanden terug, waarmee het personeel goed overweg kan. Echter blijkt dat de nieuwe directeur van de overheid die ervoor verantwoordelijk dat het bedrijf kan opereren, geen medewerking krijgt.

Daarnaast zijn er geen middelen om de zoals hij het noemt de ‘puinhoop’ die is achtergelaten door de vorige directeur op te ruimen. “Er is een nieuwe leiding maar die kan weinig doen zonder dat de overheid haar verplichtingen nakomt”, zegt Dwarka.

Interne situatie

De brief aan de minister beschrijft de interne situatie waarmee de werknemers te kampen hebben. De aanvoer van dieselbrandstof voor

de Wakaypompen gebeurt al enige tijd mondjesmaat, met hoeveelheden die bij lange na niet genoeg zijn om de pompen effectief te laten functioneren.

Dwarka beklaagt zich er ook over dat het de overheid is die de zorg van het OWMCP middels subsidie naar zich heeft toegetrokken, maar niet in staat is die verantwoordelijkheid te dragen

Al Jaren zijn slechts twee pompen nauwelijks aan de praat te krijgen en wordt zo af en toe een derde met veel kunst en vliegwerk aan de praat gebracht maar dan niet voor lange tijd. Het op die manier draaien van de pompen die onmisbaar zijn voor het bevloeien van de rijstarealen en irrigatiesystemen, brengt meer exploitatiekosten met zich mee.

Het gaat om het aankopen van smeermiddelen, vervoerskosten voor transport van en naar de pompen, personele en andere operationele kosten. Door de werkdruk is het pompgemaal al geruime tijd sterk onbemand. Slechts een persoon houdt de pompen draaiende, wat niet in lijn is met de geldende arbeidsvoorschriften van het OWMCP.

Geen loonaanpassing

Het personeel heeft al langer dan twee jaar geen loonaanpassing gekregen. “Niet eens een koopkrachtversterking terwijl iedereen heeft gehad, tot zelf leden van de regering, terwijl de kosten voor levensonderhoud schrikbarend zijn gestegen”, voert Dwarka op. Daarnaast wachten de medewerkers al geruime tijd op declaraties van gelden die zij hebben voorgeschoten aan het bedrijf om hun werk te kunnen doen.

Er is nu een achterstand van een jaar. Volgens Dwarka is het personeel niet langer in staat zichzelf en hun gezinnen te verzorgen. In de brief aan de minister wordt opgeroepen snel te onderhandelen en afspraken te maken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

Volgens Dwarka moeten de interne problemen van OWMCP niet los gezien worden van de externe problemen waarmee de organisatie te kampen heeft. De staat van het pompgemaal is als een tijdbom voor de rijstsector. Al jaren wordt geroepen dat daar de nodige investeringen gepleegd moeten worden om het in goede conditie te blijven houden. De vier pompen van het gemaal zijn berekend voor de rijstsector. “Zonder dat pompgemaal is het ondenkbaar dat we een rijstsector kunnen hebben in Nickerie”, zegt Dwarka.

Klimatologische omstandigheden

De voorjaarsoogst die al bijna voorbij is wordt bijvoorbeeld ernstig bemoeilijk doordat de pompen niet optimaal functioneren en juist in deze periode moet er veel gepompt worden. De situatie wordt verergerd door de klimatologische omstandigheden waarbij door minder regen de Nanizwamp niet genoeg water heeft om de boeren te voorzien.  De rijstboeren moeten zelf zien hoe zij aan irrigatiewater komen, wat extra kosten met zich meebrengt voor hen.

Dwarka beklaagt zich er ook over dat het de overheid is die de zorg van het OWMCP middels subsidie naar zich heeft toegetrokken, maar niet in staat is die verantwoordelijkheid te dragen. De directie heeft ook geen mandaat om onafhankelijk van de overheid te onderhandelen. Door deze situatie heeft het er alles van dat deze voorjaarsoogst mogelijk zal mislukken met alle gevolgen van dien voor de sector.

Volgens de AWO_OWMCP-voorzitter hebben de boeren er in de afgelopen periode alles aan gedaan om zich voor te bereiden op deze oogstperiode. Door het laat in werking stellen van de pompen, waarbij water nodig is voor de natte grondbewerking zijn de problemen enorm.

| de ware tijd | Door: Redactie