• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Boldewijn: ‘Tenminste mulo om zitting te nemen in parlement’

| sun.sr | Door: Redactie

Abop-parlementariër Renet Wahki is the talk of the town. De meningen over het wel of niet machtig zijn van de Nederlandse taal om te kunnen dienen als parlementariër zijn verdeeld. Suriname U-News (SUN) heeft hierover een interview met bestuurskundige August Boldewijn. Hij is er resoluut over, tenminste een mulo-opleiding om zitting te kunnen nemen in De Nationale Assemblee (DNA). De bestuurskundige stelt voor dat aan het decreet ‘Politieke Organisaties’ wordt toegevoegd dat personen die zich verkiesbaar stellen tijdens de verkiezingen tenminste een mulo-opleiding moeten hebben. “Anders heeft het geen zin om iemand voor spek en bonen in het parlement te hebben die mij niet

kan vertegenwoordigen. Mij vertegenwoordigen betekent dat de ideeën die je hebt voor mij voortgang en verbetering betekenen. Dat je dat moet kunnen verwoorden en uitdrukken in een bepaalde taal en de taal is Nederlands, de algemene taal die wij spreken.”

Hij duikt de geschiedenis in en geeft een weergave over de verkiezingen in Suriname. Het Kiesrecht werd voor het eerst in 1865 ingevoerd. In 1936 na het Censuskiesrecht heeft Suriname het Capaciteitskiesrecht ingevoerd. Hiermee verviel het Censuskiesrecht. Dit recht hield in tenminste een mulo-opleiding om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. “De kennis en kunde was gevraagd”, benadrukt Boldewijn. In 1949 werden

de eerste algemene, vrije en geheime verkiezingen gehouden en was er geen Capaciteitskiesrecht meer. “Er werden geen opleidingseisen meer gesteld. Nu zie je met de komst van Whaki dat hij niet in staat is om datgene wat hij heeft aan kennis en kunde tot uitdrukking te brengen. Dat hij de taal die wij spreken niet machtig is en dat eigenlijk niet zou mogen.” Boldewijn vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een politieke partij hem verkiesbaar stelt. Hij noemt dit belachelijk. Volgens hem heeft de partij door hem kandidaat te stellen aangetoond lak te hebben aan het belang van het Surinaamse volk. 

Wahki heeft aangegeven zich niet te storen aan personen die hem uitlachen. Hij gaf aan dat het niet zijn schuld is dat hij geen onderwijs heeft genoten, maar van op één na regeringen die verzuimd hebben de ontwikkeling naar zijn dorp Kwamalasumutu te brengen. “Als je nooit op school bent geweest, dan moet je je niet kandidaat stellen. Laten we een voorbeeld nemen van het Capaciteitskiesrecht, dan heb je een zekere basis om te kunnen praten over de zaken die aan de orde worden gesteld in het parlement”, reageert de bestuurskundige resoluut. 

Mochten de leiders van het land niet op nationaal niveau willen doen, dan verwacht hij dat dit als een eis wordt gesteld binnen de politieke partijen.  Boldewijn benadrukt dat een politieke partij geen gezelligheidsvereniging is, maar een school. Hij noemt als voorbeeld de communistische Komsomol van voormalig Sovjet-Unie. Die was een jeugdorganisatie binnen de politieke partij waar jongeren van 14-15 jaar de scholing kregen in de ideologie van de partij en internationale aangelegenheden. “Dat betekent dat je bepaalde talen zou moeten beheersen.” Hij voert aan dat je in Suriname de Nederlandse taal machtig moet zijn om te kunnen communiceren, en gedachten en ideeën te kunnen overbrengen aan anderen. 

Johannes Damodar Patak

| sun.sr | Door: Redactie