• maandag 16 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEZOLDIGING RECHTERLIJKE MACHT WORDT NA BIJZONDERE VERHOGING NU WEER AANGEPAST  

| united news | Door: Redactie

Nadat vorig jaar aan de rechterlijke macht bij staatsbesluit een ‘bijzondere salaris verhoging is gegeven, wordt nu de bezoldiging weer aangepast. Het gaat om de bezoldiging van de Advocaat Generaal, alle hoofdofficieren en officieren en substituut officieren van justitie, als te zijn de staande magistratuur. 

Ook de bezoldiging van rechters belast met rechtspraak en dat van de procureur generaal, als te zijn de zittende magistratuur gaan omhoog. De regering heeft in de vergadering van de raad van ministers van 6 juli dit goed gekeurd. De goedkeuring houdt in dat in het laatste staatsbesluit van 2021, een wijziging wordt aangebracht. Die wijziging

houd in dat voor zowel de staande – als de zittende magistratuur, bij elke loonronde die wordt gegeven aan ambtenaren en landsdienaren, ook het loon van de rechterlijke macht wordt aangepast. De aanpassing van het loon van de rechterlijke macht zal net als bij landsdienaren gelden vanaf 1 januari 2021.

In de nota van toelichting van het staatsbesluit dat door de RVM is goedgekeurd wordt aangegeven dat aan de landsdienaren en met hen gelijkgestelden vanaf 1 januari 2021 een algemene loonronde is toegekend. De bezoldiging van de regering als uitvoerende macht en dat van de leden van De Nationale Assemblee als

wetgevende macht, is reeds gekoppeld aan de loonreeks van de landsdienaren. Ook de financiele voorzieningen en vergoedingen van staatsorganen, zoals de Staatsraad en de rekenkamer zijn aan de loonreeks van de landsdienaren gekoppeld. Dit betekent dat ook de bezoldiging van de regering en dat van de DNA-leden zal worden aangepast aan de laatste loonronde die aan de landsdienaren is gegeven te rekenen vanaf 1 januari 2021.

Met de goedkeuring van de raad van ministers en het staatsbesluit dat nu is gemaakt, gaat ondanks de belofte die is gedaan in 2021, dat er een speciale wet zou komen, wordt bij aan de rechterlijke macht nu weer een verhoging gegeven. De bijzondere aanpassing van het vorig jaar zal nu verder omhoog gaan, niet vanwege de beloofde wet, maar op basis van de loonronde die dit jaar is gegeven aan landsdienaren.

Bijzondere verhoging In 2021 zijn de bezoldigingen, (Salaris plus toelagen… red) van de rechterlijke macht fors omhoog gegaan. Die verhoging werd door de regering een ‘bijzondere’ verhoging genoemd. Het bijzondere lag er in dat de verhoging procentueel fors was. De regering vondt dat nodig omdat in aanloop naar een organieke wet, met als naam ‘Besluit Bezondiging Rechterlijke Macht’ eerst een goede aanpassing moest komen van het inkomen van zowel de zittende als staande magistratuur. Het zou de laatste keer zijn dat hun salarissen middels een staatsbesluit werd aangepast. 

Die bijzondere verhoging stuite echter op enorme kritiek van niet alleen in de samenleving maar ook binnen de eigen coalitie. De regering heeft toen het voor enkele weken aangehouden, maar is het nadat de kritiek enigzins geluwd was, stilzwijgend doorgevoerd. 

In de uitvoering gingen de salarissen met maximaal negen periodieken omhoog. Bij rechters belast met rechtspraak en de Procureur Generaal kwam op de forse verhoging, een representatietoelage van 20 procent en ook een vervoerstoelage van 20 procent. Hoewel in het concept van toen het niet was aangegeven kregen zij bij de uitvoering ook nog een woontoelage van 10 procent.

Eigen wettelijke structuur Volgens de grondwet, artikel 141 lid 3, moet het loon van de rechterlijke macht niet anders dan met een wet worden vastgesteld. Die wet is echter nooit gemaakt. Door geen enkele regering. Leden van de rechterlijke macht en wel de zittende magistratuur, zoals rechters belast met uitspraak en ook de Procureur Generaal zouden daarin niet gekoppeld worden aan de status van een landsdienaar. 

In het voorstel dat toen op tafel lag was het de bedoeling dat de bezoldiging van deze functionarissen, moest worden afgeleid van de bezoldiging van de ministers en dat van de president. Dit terwijl de bezoldiging van de ministers, vicepresident en de president moest worden afgeleid van de bezoldiging van een directeur van een ministerie. In de staatsbesluiten van de ‘bijzondere’ verhoging in 2021 zegt president Santhoki dat het benoemen van leden van de rechterlijke macht inherent is aan een aangepaste levensstijl. Dit geldt ook voor leden van het Openbaar Ministerie, zoals de procureur generaal die zich geen nevenfunctie kan permitteren. Om hun functioneren adequaat te garanderen was het daarom nodig hun salarissen, anticiperend op de wet die moest komen aan te passen.

UNITEDNEWS
.
 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie