• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BBC HARDtalk - Irfaan Ali: Is olie een zegen of een vloek voor Guyana?

Stephen Sackur spreekt met de Guyaanse president Mohamed Irfaan Ali. De enorme offshore olie- en gasreserves transformeren de Guyanese economie. Maar zal olie, te midden van de territoriale spanningen met buurland Venezuela en zorgen over het milieu, een zegen of een vloek blijken te zijn?

Het interview tussen president Irfaan Ali van Guyana en de Britse presentator Stephen Sackur van BBC lijkt een belangrijk moment te zijn geweest waarin Guyana's toewijding aan zowel economische ontwikkeling als milieubescherming werd benadrukt. Ali benadrukte de inspanningen van zijn land om de bossen te behouden, die cruciaal zijn voor koolstofopslag, en hij sprak trots over

het feit dat deze inspanningen werden gedaan zonder externe hulp.

Ali nam een standpunt in dat de exploitatie van olie en gas niet in strijd is met de inspanningen van Guyana om klimaatdoelstellingen te halen, en hij beweerde dat het land op weg is naar netto nul uitstoot. Dit suggereert een vastberadenheid om economische groei te combineren met milieubescherming.

De vergelijking met de mogelijke reactie van de Surinaamse president Santokhi suggereert dat Ali's optreden als krachtig wordt beschouwd, met implicaties dat Santokhi mogelijk minder overtuigend zou zijn in een soortgelijke situatie. Dit roept vragen op over de verschillen in leiderschap en benaderingen

ten opzichte van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering tussen de twee landen.

Al met al lijkt het interview een belangrijk moment te zijn geweest om de complexe relatie tussen economische ontwikkeling, natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering te belichten, niet alleen voor Guyana maar ook voor vergelijkbare landen in de regio.

14 Apr 2024 | snc.com | Door: Redactie