• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Basya Elmond: “Tide nog mi ben bar den boi”

| suriname herald | Door: Redactie

Basya Roberto Elmond, meer bekend als ‘Homedepo’ uit het dorp Bethel te Matawai, zegt in gesprek met Suriname Herald dat hij meerder malen heeft gewaarschuwd, maar dat niemand naar hem wilde luisteren. “Nu zijn wij geconfronteerd met het tragische voorval,” betreurt hij het ongeval van de illegale goudzoekers in het Matawai-gebied.

Elmond zegt dat de zoekactie in het betreffende gebied nog gaande is. “Op dit moment hebben we al veertien lichamen geborgen. Helaas werd er geen gehoor gegeven aan mijn waarschuwingen om niet naar het gebied te gaan waar de graafmachine bezig was met graafwerkzaamheden,” herhaalt de basya. 

Hij legt uit dat

de mijnwerkers een tunnel hadden gegraven. “Ik heb persoonlijk de tunnel afgesloten omdat ik het dreigende gevaar zag. Ondanks mijn waarschuwingen negeerden ze mij en gingen ze toch door,” geeft hij aan. Zelfs de beveiligingsmedewerkers van Rosebel Goldmines negeerden de illegale gouddelvers. “Den boi e hari gon gi mi, omdat ik ze waarschuw om niet te gaan,” zegt hij.

Het ongeval vond rond drie uur vanmiddag plaats in het Matawai-gebied te Kamp 21 Pasie op de concessie van Zijin/Rosebel Gold Mines N.V.. “Vanaf dat moment zijn we begonnen met zoeken en we zullen doorgaan met zoeken,” deelt ‘Homedepo’ mee. Ook een

neefje van de basja, de 26-jarige Shequill Plet, is bedolven onder het zand. 

“Ik wil niet dat ze sterven, daarom heb ik gewaarschuwd. Het is hun eigen schuld. Ze zeggen simpelweg tegen mij dat ik een lawman ben en dat ik onzin praat,” laat Elmond weten over de opmerkingen van de illegale goudzoekers.

Elmond, zelf een gouddelver, benadrukt verder dat de mannen niet bedolven zijn in een tunnel, maar juist op de plek waar de graafmachine bezig was met graven. 

Granman Lesley Valentijn van Matawai, gevraagd naar het incident, bevestigt wat er heeft plaatsgevonden en geeft aan dat hij wacht op officiële berichten voordat hij in details treedt. Hij betreurt hetgeen er in zijn gebied is gebeurd.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie