• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Atompai haalt flink uit naar Amoksi

| snc.com | Door: Redactie

 The Point flink uitgehaald naar minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

“Men moet zich gaan verdiepen in het maken van beleid. Als we achter hem zouden aanlopen, zouden we verdwalen”, zei de bondsvoorzitter doelend op de minister. Atompai gaf aan er helemaal geen beleid is, dus de politieambtenaren weten helemaal niet waar zij aan toe zijn. Amoksi, die tussen 1995 en 2004 als inspecteur werkte bij het Korps Politie Suriname (KPS), zou eigenlijk op de hoogte moeten zijn van de problemen binnen het korps, maar er wordt heel weinig gedaan voor de politieambtenaren. “Een politieambtenaar zijn, betekent niet dat je ook een

goede minister of beleidsmaker zal zijn. Je moet beleid kunnen maken en het kunnen uitvoeren.”

Hij meent dat het korps zwaar onderbezet is. Er zijn ongeveer 2000 politieambtenaren in dienst, maar het zouden er 5000 politieagenten moeten zijn om Suriname veilig te houden. Deze regering zit al bijna drie jaren, maar er is nog steeds geen nieuwe lichting van rekruten binnen. “In 2020, in 2021 en ook dit jaar is er geen lichting binnen gekomen. Daarom zeg ik dat er geen beleid is.” Tijdens de vorige regering is er volgens de politiebondvoorzitter voor het laatst een nieuwe lichting binnen gekomen. Het proces van deze groep wordt gestagneerd, omdat de bevorderingen nog steeds zijn uitgebleven.

De bondsvoorzitter meent ook dat door de koersstijging het salaris van een politieagent zwaar gedevalueerd is. Er zullen binnenkort hierover gesprekken gevoerd worden met de regering.  Er zal ook gesproken worden over de uitrusting van de agenten en de beschikbaarheid van apparaten op de verschillende posten. Enkele maanden terug werd door de president een managementteam in het leven geroepen en werd er door de president goedkeuring gegeven om een aantal zaken aan te pakken, maar het is daarbij gebleven. “Er is nog niets gerealiseerd en ik moet steeds dezelfde zaken te herhalen.”

Volgens Atompai zijn er gesprekken geweest met politiebonden van bevriende landen voor donaties, maar de stukken worden niet getekend. “Het is belachelijk dat de resolutie voor het ontslag van Gentle en Hellings binnen 24 uur voltooid werd, terwijl stukken van belangrijke zaken maand tot zelfs jaren op zich laten wachten.”

De SPB-voorzitter bevestigde meteen dat hij na dit termijn stopt als voorzitter van de bond, want hij heeft andere 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie