
Anti Fraude Platform constateert kardinale fouten bij hoofdstembureaus
| starnieuws | Door: Redactie
In navolging op de onthullingen gedaan door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt ook het Anti Fraude Platform (AFP), een ongekende zwakte te bespeuren bij
OKB-voorzitter Samseer Sheikh Alibaks, deed zondagmiddag al zeer zorgwekkende onthullingen over wat zich heeft plaatsgevonden bij de indiening van kandidatenlijsten op de verschillende hoofdstembureaus. Tijdens de persconferentie van het AFP werd aangegeven
Van Dijk-Silos, ondersteund door de AFP-leden Putridewi Amatsoekarto en Mike Nerkust, geeft aan dat kandidatenlijsten voor ressort- en districtsraden zelfs niet voldoen aan de basale vereisten. Zo komen kandidaten voor op lijsten van meerdere partijen. Op sommige lijsten hebben de kandidaten niet eens bewilligd, of weet een kandidaat niet eens dat een politieke organisatie hem of haar op een kandidatenlijst heeft geplaatst.
Opzet en scenario
Er is een zekere trend in deze misstanden te merken die er op aanduiden dat er mogelijk opzet in het spel is. Er is sprake van een scenario. Het woord fraude, zoals het OKB dat aangeeft neemt de AFP-voorzitter nu niet in de mond omdat daarover eerst het bewijs moet worden geleverd. “Ik wil wel bevestigen dat wat de voorzitter van het OKB heeft aangegeven, hetzelfde is dat wij tijdens onze controle hebben waargenomen en meegemaakt. Het gaat hier om de feiten”, zegt Van Dijk-Silos, die ook voormalig voorzitter is van het OKB.
Van Dijk-Silos maant aan tot alertheid bij de mediahuizen, journalisten en de samenleving. Vandaar ook de spoed persconferentie van het AFP. Reden is dat volgens haar deze misstanden een directe impact zullen hebben op de uitslag van de verkiezingen, zeker wanneer het er op aan zou moeten komen dat de president in de Verenigde Volksvergadering door rr – en dr leden gekozen moet worden. Wat zich nu afspeelt met de lijsten zal voor sommige partijen nadelig uitkomen terwijl anderen er voordeel aan hebben. Bij ABOP is landelijk geconstateerd dat de meeste bewilligingsformulieren niet zijn ondertekend.
Er is een gemis van ‘check and balances’ bij de hoofdstembureaus. Alleen al de samenstelling die normaal gemêleerd is, roept vragen op. De leden van de stembureaus blijken uit de waarneming te bestaan uit veelal personen van de regeringspartijen VHP en ABOP. Ook de etnische samenstelling is opmerkelijk. Hindoestanen en Marrons voeren de boventoon. Het AFP stelt vast dat het opleidingsniveau van de hoofdstembureau leden beneden maat is. Leden zijn zelfs niet in staat artikelen uit de kiesregeling te interpreteren. Daarnaast blijkt ook dat bij het herzien van de Kiesregeling aan het CHS oneigenlijk taken zijn gegeven. Het CHS stuurt de hoofdstembureaus, aan wat niet zou mogen plaatsvinden.
Laksheid politieke partijen
Van Dijk-Silos benadrukt wat de taken van zowel de hoofdstembureaus als die van het CHS zijn en stelt dat beide onderhevig moeten zijn aan de controle van het OKB. Dat het OKB in het district Para door het hoofdstembureau de toegang zou zijn ontzegd, noemt zij een ongekende misstand in het verkiezingsproces. Zij benadrukt dat het OKB het onafhankelijke orgaan is dat moet toezien dat alles wat de verkiezingen betreft richtig en volgens de wet plaatsvindt.
Politieke partijen, ook die van de oppositie, BEP, NPS, PL, NDP en nu ook A-20 die het AFP in het leven hebben geroepen worden niet gespaard in de harde kritiek van Van Dijk-Silos, omdat enkelen van hen ook deel zijn van de misstanden met de kandidatenlijsten. Maar zij bespeurt ook een zekere laksheid. Ze zijn meer geïnteresseerd in stemmen tellen en uiten weinig kritiek omdat zij alvast rekening houden met een eventueel te vormen coalitie”.
| starnieuws | Door: Redactie