• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ANANASPRODUCTIE IN SURINAME KAN TEGEN 2030 NAAR 20.000 TON STIJGEN

| united news | Door: Redactie

Philipusdorp, in het district Para, is één van de plattelandsgebieden in Suriname die een agrarische transformatie ondergaat met de steun van partnerorganisaties van de Verenigde Naties (VN). Ananasboeren kunnen dankzij de resultaten van monsters van de bovengrond en de bodem 20 tot 40 centimeter diep het verband leggen tussen de vruchtbaarheid van de bodem en de mogelijkheden om de biologische ananasproductie in Suriname te stimuleren.

Het project in het kader van het wereldwijde programma Agrifood Systems Transformation Accelerator (ASTA), dat mede wordt geleid door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie van de Verenigde Naties voor

Industriële Ontwikkeling (UNIDO), helpt Suriname om van een marginale ananasproducent, die traditionele methoden gebruikt, over te stappen op een concurrerend businessmodel.

Het doel is de productie te vertienvoudigen naar 20.000 ton per jaar tegen 2030 voor zowel de lokale als de internationale markt. Dit dankzij modernisering van de waardeketen voor ananas in Suriname.

Het project van de FAO, UNIDO, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), met een financiering van 2 miljoen US-dollar uit het gezamenlijke SDG-fonds van de VN, omvat niet alleen producenten, maar ook verwerkers, handelaren, leveranciers van inputs, ministeries, onderzoeksinstellingen en financiële instellingen.

Er zal

ten minste 10 miljoen US-dollar per jaar kunnen worden gegenereerd door de toename van fruit- en ananasproducten, en zullen er 1.000 nieuwe banen worden gecreëerd die een positief effect zullen hebben op de bestaansmiddelen op het platteland.

De banen zullen zich uitstrekken van productie en verwerking tot handel, levering van inputs en ondersteunende diensten, waarbij vrouwen en jongeren het meest profiteren.

Freddy Gamboa Quiros, internationaal ananasexpert en landbouwkundige, die de bodemtests heeft begeleid, legt uit dat de zandgronden in Suriname gunstige voorwaarden hebben voor de ontwikkeling van de landbouw. “Maar we moeten werken aan de verbetering van de bodemvruchtbaarheid, het organische stofgehalte verhogen en de bodem altijd bedekt houden met bedekkingsgewassen”, zegt Gamboa Quires.


Groeiende investeringen in moderne verwerking om producten met een hogere toegevoegde waarde te creëren zullen ertoe leiden dat Suriname zijn export van zowel verse als verwerkte biologische ananas zal kunnen uitbreiden.

De projectoplossingen die de Surinaamse producenten in staat stellen kennis en capaciteit te verwerven om de bodem te behandelen, op een tot dan toe ondenkbare manier, maken deel uit van een bredere transformatie van het agrovoedingssysteem van Suriname en zorgen voor veerkracht.

Andere systeemgerichte oplossingen waaraan wordt gewerkt zijn onder meer een innovatiehub, die de nieuwste technische bijstand zal verlenen en een waarborgfaciliteit om de toegang tot krediet te vergemakkelijken en investeringen in de ananaswaardeketen risicovrij te maken. De aanpak kan nu worden opgeschaald naar andere waardeketens in het land en in de regio.

Het bevorderen van gezond voedsel en een beter milieu, zoals benadrukt door de Wereld Bodem Dag op 5 december, en zoals blijkt uit de inspanningen die vruchten afwerpen om de ananasproductie in Suriname te laten groeien, begint het met grondig onderzoek naar en zorg voor de bodem.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie