• zaterdag 18 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amoksi stelt nogmaals: Criminaliteit wordt ingedamd

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie garandeert dat de criminaliteit nog harder wordt aangepakt. (Foto: René Gompers)

Er komen nog steeds niet genoeg geld en middelen vrij om de criminaliteit te bestrijden, benadrukt minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie (Juspol). Maar hij garandeert de samenleving dat ondanks de schaarste, er hard gewerkt wordt om de criminaliteit in te dammen
en het land veiliger te maken. In de regeringsvergadering is er ook groen licht gegeven om nog meer veiligheidsmaatregelen te treffen. Zoals de identificatieplicht; de politie kan nu mensen verplichten om zich te identificeren wanneer ze dat nodig acht. Wie zich niet kan identificeren zal aangepakt worden.
Amoksi en collega-minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme, hebben op een persconferentie woensdag, meegedeeld welke besluiten er zijn genomen in de regeringsraadsvergadering. Juspol heeft onder andere rondgekregen dat elektrische fietsen in de Rijwielwet zullen worden opgenomen en aan dezelfde regels die voor bromfietsen gelden, moeten voldoen. Ook is er een conceptwet
goedgekeurd die het opzetten van een Nationaal Mensenrechten Instituut mogelijk gaat maken.Over de veiligheid zegt Amoksi dat sinds de toepassing van het 'zero tolerance' beleid er een aantal successen is geboekt: verdachten zijn aangehouden en vuurwapens zijn in beslag genomen. Maar er komen scherpere maatregelen. Één is de identificatieplicht geeft Amoksi aan: "Wanneer u gestopt wordt zal de politie mogelijk naar uw identiteit vragen. Als u dat niet bij u hebt kan het dat u naar het politiebureau wordt overgebracht om in ieder geval uw identiteit vast te stellen."De minister somt meer maatregelen op. Er zal worden opgetreden tegen auto-eigenaren die de kentekennummers achter mica platen verbergen en zij die hun ruiten zwaar hebben getint. De 'Most Wanted' lijst zal worden bijgewerkt en gepubliceerd. Er komt een reorganisatie bij de Vreemdelingenpolitie; de laatste aanhoudingen geven aan dat er veel vreemdelingen betrokken zijn bij criminele activiteiten. De drie Chetak helikopters van het Nationaal Leger zullen ook ingezet worden bij de criminaliteitsbestrijding. De gemeenschap zal op de hoogte gehouden worden over bijvoorbeeld aanhoudingen en opgeloste zaken. Er zal ook meer informatie gedeeld worden hoe men veilig kan blijven. "Voor wat betreft de middelenvoorziening… nog steeds een uitdaging," merkt Amoksi op. Juspol moet uit eigen middelen putten maar voor de aanschaf van grotere benodigdheden zoals auto's, zal het ministerie van Financiën & Planning moeten inkomen. Er zijn veel uitstaande reçu's van leveranciers die zorgen voor de uitrusting en ander materiaal. Amoksi deelt mee dat in de 4 jaren dat hij aanzit als minister, er meer dan 20 criminaliteitsplannen zijn gepresenteerd, ingediend bij de president, besproken en goedgekeurd. "Maar al te vaak zijn er middelen uitgebleven om de plannen te financieren," geeft hij aan. "Er zullen wel middelen worden vrijgemaakt hiervoor." Tijdens de regeringsvergadering is er groen licht gegeven voor de aanschaf van onder andere gevechtsuitrusting, tintmeters, ademhalingsapparaten en computers. De bewindsman stelt de samenleving gerust: "Je hebt eigenlijk nooit genoeg manschappen en nooit genoeg voertuigen. Maar ik kan wel de garantie geven aan de gemeenschap dat we genoeg in huis hebben - het KPS, Defensie, KPA en BBS - wel in staat zijn om met een gecombineerde aanpak de rust binnen de gemeenschap terug te brengen. Om het veiligheidsgevoel terug te brengen. Er is geen gemeenschap zonder criminaliteit. Maar het moet zeker wel mogelijk zijn om het binnen beheersbare proporties te houden. In die richting werken we. Het zijn onze politieambtenaren en militairen die dag en nacht voor de gemeenschap werken. En we zullen alles inzetten wat er ter beschikking is om onze gemeenschap te beschermen. Dat gaan we wel doen."

| starnieuws | Door: Redactie