• maandag 16 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amerikanen bereiden zich voor op categorie-6 orkaan

| snc.com | Door: Redactie

Zal er wereldwijd ooit over categorie-6 orkanen worden gesproken? Het National Hurricane Center in Miami in Florida, één van de leidende instituten wereldwijd op orkaangebied, heeft nog geen concrete plannen in die richting. Wel gaat de internationale universiteit van Florida een windtunnel bouwen, waarin de gevolgen van dergelijke orkanen kunnen worden gesimuleerd. Een miljoenensubsidie hiervoor is inmiddels toegekend, meldt CNN.
De Saffir-Simpson schaal, waarmee de kracht van orkanen wordt gemeten, komt nu nog niet verder dan een categorie 5, beginnend bij windsnelheden van 252 kilometer per uur of meer. De schade, die van dergelijke windsnelheden het gevolg is, wordt als

catastrofaal betiteld, met huizen die in hun geheel door de wind weggevaagd kunnen worden, algehele stroomuitval en gebieden die voor meerdere weken totaal onbewoonbaar kunnen raken.

Orkanen worden steeds zwaarder

Klimaatverandering is er de oorzaak van dat orkanen steeds zwaarder worden, zo lijkt het. Ze trekken langzamer, hebben meer water bij zich en de schade die ze kunnen aanrichten, is groter dan vroeger. Er kan een moment komen dat de huidige 5 categorieën niet meer voldoende zijn.

Volgens het Hurricane Center zou de introductie van een eventuele categorie-6 orkaan de aandacht teveel naar de wind trekken. Orkanen richten niet alleen door hun wind,

maar ook via regen, stormvloeden, gevaarlijke stromingen in het water, onweer en tornado’s schade aan. Het centrum ziet vooralsnog meer in een adequate beschrijving van de gevolgen van de diverse categorieën orkanen, dan in het eventueel op termijn toevoegen van een categorie-6 orkaan.

Windtunnel

Het weerhoudt de internationale universiteit van Florida er niet van om toch onderzoek te gaan doen naar de sterkere stormen van de toekomst. De huidige windtunnel van de universiteit is geschikt om winden met de kracht van een categorie-5 orkaan op te wekken.

In de nieuwe windtunnel kan een ‘categorie-6 orkaan’, ook al bestaat die dus niet, worden opgewekt, met windsnelheden tot rond 320 kilometer per uur. Verder komt er een waterbassin waarin golven en stormvloeden kunnen worden gecreëerd, met allerlei soorten kusten erbij. Ook kan de invloed van wind met een dergelijke sterkte op gebouwen en andere structuren worden getest.

Nieuwe windtunnel is hard nodig

Resultaten uit het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst, zo is de redenering. Sterker nog, ze kunnen dat wat in de toekomst mogelijk gaat gebeuren onnodig aan het oog onttrekken. Daarom is de nieuwe windtunnel hard nodig, zo redeneert de Universiteit. Sinds 2010 zijn er wereldwijd 18 orkanen geweest waarvan de snelheid op enig moment 285 kilometer per uur of meer bedroeg, de nieuwe drempelwaarde voor een eventuele categorie-6 storm. Daaronder bevonden zich in de Atlantische sector de orkanen Irma (2017) en Dorian (2019). Die laatste orkaan trof de Bahama’s en richtte daar op twee eilanden apocalyptische schade aan.

Ook al zijn er nog geen concrete plannen om de Saffir-Simpson schaal uit te breiden, de Fujita schaal waarmee Tornado’s worden gemeten, is in 2007 wel uitgebreid, omdat de realiteit daarom vroeg. Zo kan het in de toekomst natuurlijk ook gebeuren dat de realiteit de Saffir-Simpson schaal toch inhaalt.

Bron: Weer.nl

 

| snc.com | Door: Redactie