• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amazon-top eindigt zonder consensus over olie-exploratie

| snc.com | Door: Redactie

Bron: Bnamerica's | By Google Translate | Gepubliceerd: woensdag 09 augustus 2023 | Overig (Overheid - Verenigingen - NGO's)

Vertegenwoordigers van acht landen met Amazone-regenwoud kwamen bijeen in Belém, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Pará, om het behoud van het milieu te bespreken, terwijl er grote meningsverschillen over olie-exploratie ontstonden.

Na de top hebben vertegenwoordigers van Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela een brief uitgegeven met 100 instandhoudingsmaatregelen, waaronder meer monitoring en actie tegen illegale mijnbouw en ontbossing. De deelnemers bereikten echter geen consensus over specifiek beleid.

Een van de doelstellingen van de top was het versterken

van de Amazon Cooperation Treaty Organization, opgericht in 1995.

"We moeten het resultaat van deze top evalueren, rekening houdend met het feit dat er sinds 2009 geen bijeenkomst van deze groep landen is geweest, dus er is een enorm tekort met betrekking tot de dringende problemen die moeten worden aangepakt met betrekking tot de Amazone", zei Sergio Leitão, hoofd van duurzaamheid NGO Instituto Escolhas, vertelde BNamericas.

“Dat de ontmoeting nu heeft plaatsgevonden, zie ik als een feit om te vieren. Maar het zal nodig zijn om door te gaan naar de volgende stap, namelijk om dit forum voor het bespreken van suggesties om te vormen tot een plek waar beslissingen kunnen worden genomen.”

Waarnemers verwachtten belangrijke aankondigingen over emissiereducties en olie- en gasexploratie of mijnbouwverboden.

In plaats daarvan werd een breuk zichtbaar tussen de Colombiaanse president Gustavo Petro en zijn Braziliaanse tegenhanger, Luiz Inácio Lula da Silva, toen de eerste een einde eiste aan de olie-exploratie in het Amazonegebied, terwijl de regering van laatstgenoemde erover nadenkt om de federale oliemaatschappij Petrobras toestemming te geven om Equatoriaal te boren. Margeblok FZA-M-59 in het Foz do Amazonas-bekken.

"De Equatoriale Marge is een nieuwe strategische verkenningsgrens, niet alleen voor Brazilië, maar voor de wereldwijde olie- en gasindustrie. De geologische overeenkomsten tussen de Equatoriale Marge en de West-Afrikaanse kust en vooral met de sedimentaire bekkens van Guyana en Suriname, waar offshore-reserves werden ontdekt die meer dan 10 Bb aan winbare olie kunnen bevatten, versterken de eetlust van de energie-industrie in dit gebied, "vertelde Mahatma Santos, hoofd van de petroleum-, gas- en biobrandstofvereniging Ineep aan BNamericas.

Lula's presidentiële campagne was sterk gericht op het milieu en de ontbossing is aanzienlijk afgenomen sinds hij in januari aantrad. Maar ook de boorvergunning acht hij cruciaal om bij te dragen aan de economische prestaties.

"De grote factor bij het evalueren van het Braziliaanse imago in het buitenland is verbonden met ontbossing en alles wat daarop van invloed is, zoals illegale mijnbouw, houtkap en olie-exploratie. Het gebrek aan controle over ontbossing is wat het imago van Brazilië in het buitenland echt beïnvloedt", zei Leitão.

"Olie-exploratie zal beperkingen creëren voor het imago van Brazilië in het buitenland, maar dit zal alleen een relevantere impact hebben als de exploratie in feite zal resulteren in een toename van de ontbossing en, in een meer drastisch scenario, enig succes in de exploratiefase," zei hij. toegevoegd.

Leitão zei dat de regering zich moet concentreren op andere groeimotoren, zoals herbebossing, om de lokale druk ten gunste van olie-exploratie te verminderen, wat, kijkend naar buurlanden, bewoners als gunstig beschouwen.

Maar Petrobras wordt gezien als de taak om operaties en duurzaamheid te combineren.

"Petrobras heeft historisch bewezen een bekwaam bedrijf te zijn in het aanpassen van zijn activiteiten aan bestaande technische uitdagingen. De brede gevoeligheid van de biodiversiteit in de regio van Foz do Amazonas en de Equatoriale Marge stelt het bedrijf voor nieuwe uitdagingen, vanuit een technisch-operationeel oogpunt. , maar ook op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheidsparameters", aldus Santos.

João Montenegro heeft bijgedragen aan de rapportage van dit artikel.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie