• donderdag 07 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ALLIANTIE VAN SURINAAMSE ONDERNEMERS VRAAGT KREDIETFACILITEITEN AAN EXIM BANK OF INDIA

| dagblad de west | Door: Redactie

Een delegatie bestaande uit zes personen van de Export-Import Bank of India (Exim Bank), heeft op woensdag 30 november Suriname bezocht. De delegatie bestond uit: Manish Krishnarao, General Manager, Shankar Narayanaswamy, retd. Chairman and Managing Director, Rajesh Kumar Gulla, ass. GM, Amol Bhagwanrao Birari, ass.

GM Treasury Operations, ms. Jahanwi, Chief Manager en Neha Raman, Deputy Manager. Na beleefdheidsbezoeken te hebben gebracht aan Maurits Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname en Silvano Tjon a Hing, minister van Financiën ad interim, werd de delegatie een lunch aangeboden door de minister van Financiën. De delegatie werd vergezeld door de  ambassadeur  van

India, Shankar Balachandran.

De rode draad van het bezoek was de dienstverlening van de Exim Bank of India aan economieën in de wereld en in het Caraibisch gebied. De bank heeft onlangs een internationale tender gewonnen en zet in Barbados een Export Credit Agency op, iets waar Suriname al 47 jaar mee worstelt. Barbados valt onder jurisdictie van de Indiase ambassade te Paramaribo en de ambassadeur van India heeft alle medewerking toegezegd aan Suriname.

Op zaterdag 23 juli jl. heeft de Alliantie van Ondernemers in samenwerking met de KennisKring en de Indiase ambassade, een breakfast meeting ‘Doing Business with India’ gehouden. Hierbij zijn virtuele presentaties gehouden door de India Trade Promotion Organization, de Exim Bank, Bajaj Processpack ltd. en Bharat Electronics Ltd. over een Safe City plan,  om de toename van criminaliteit in te dammen. De minister van JusPol, Kenneth Amoksi, de politie en de staf van het Openbaar Ministerie, waren ook aanwezig.

De India Trade Promotion Organization nodigde toen het bedrijfsleven uit om de ITPO fair in november jl. in India te bezoeken. Een Akmos -delegatie onder leiding van  voorzitter Harry Soekhlal is naar India afgereisd, heeft de beurs en diverse instituten bezocht,  waarbij er afspraken zijn gemaakt over hoe het Surinaams ondernemerschap kan inspelen op de mogelijkheden met India.

Woensdag 30 november jl. is in het ASF-gebouw een sessie gehouden, wederom in samenwerking met de Indiase ambassade, KennisKring en de Alliantie van Ondernemers. De staf van de Exim Bank heeft uitgebreid de mogelijkheden ter verkrijging van kredieten en financiëring uiteengezet. De diverse Indian Credit lines verstrekt aan Suriname,  werden onder de loep genomen. De enige private financiëring was een staalfabriek. De populaire Buyers Credit kwam ook aan de orde. Zowel ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk,  Akmos-voorzitter Harry Soekhlal en KennisKring-coordinator Bhagwan Gangaram Panday, vroegen hoe Surinaamse ondernemers, naast de overheid en parastatale instellingen, ook aan deze goedkopere kredieten kunnen komen.

De vroegere eis van een triple A rated bank is nu niet meer aan de orde en ons bankwezen is hierop aan het inspelen. De Akmos heeft afspraken lopen, om verzoeken van ondernemers door te doen geleiden naar de Exim Bank en een team in India voor advies en begeleiding, anders zal onder andere de ‘Caraibische Schuur droom’ een farce blijken. De delegatie heeft verder ook een bezoek gebracht aan de Indiase ambassade. Het bezoek werd afgesloten met een diner ten huize van de Indiase ambassadeur.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie