• maandag 29 May 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Soeresh Algoe. Foto: NDP/Facebook Live

Algoe: “Donder op”

| suriname herald | Door: Redactie

Soeresh Algoe. Foto: NDP/Facebook Live

“Donder op,” is het advies van NDP’er Soeresh Algoe aan de huidige beleidsmakers tijdens de massameeting in Nickerie als hij kijkt naar de agrarische ontwikkeling na twee jaar regeren. Volgens hem staat de agrarische sector op haar kop en zijn er binnen twee jaar tijd zoveel problemen gecreëerd in deze sector in plaats van dat er voor oplossingen is gezorgd.

Niets is terechtgekomen van de belofte, dat er meer productie zal komen. Integendeel wordt er minder geproduceerd, liet de gewezen minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) weten. Hij dook de geschiedenis in en haalde aan, dat

in 1987 tijdens de NDP-periode voor het eerst meer dan 101.000 ton rijst geëxporteerd is. Het heeft jaren geduurd voordat men weer op deze hoeveelheid kwam. 

Pas in 2014 onder leiding van de NDP-regering was het weer gelukt om een grote hoeveelheid rijst te exporteren en wel 103.000 ton. Voorheen was er alleen sprake van een stijging van het aantal arealen dat ingezaaid was en dat was rond de 39.000 per jaar. Vandaag aan de dag wordt er niet eens 35.000 hectare ingezaaid. De export is nu gedaald naar 59.000 ton.

Algoe merkt dat er goedkoop ureum wordt beloofd. Volgens hem bestaat er geen goedkoop ureum. Deze is vandaag aan de dag haast onbetaalbaar geworden. Vóór het aantreden van deze regering kon men tussen de SRD 150 en SRD 170 betalen voor een zak ureum. Nu moet men in Nickerie SRD 1500 voor een zak neertellen. In Commewijne is dit bij de SRD 1600 en elders duurder. Hij vraagt zich af als dit de “w'o set' en” belofte is. 

Hij voerde aan dat deze regering alleen leugen op leugen vertelt. Er worden zodanige leugens verteld, dat ze zelf hun eigen leugens beginnen te geloven. Als ze niet in staat zijn dit land te regeren moeten ze naar huis. “Als je het niet kan doen, ga naar huis”, is de oproep van Algoe. Hij, die zelf uit Nickerie komt, laat de Nickeriaanse gemeenschap weten dat het niet hun schuld is dat ze op de huidige regering hebben gestemd. Het waren de beloftes die gedaan zijn welke ze nu niet kunnen nakomen. 

Deze regering is volgens hem gespecialiseerd in: “armoede creëren, productie van een niveau naar beneden te brengen, suïcide te promoten.” Volgens Algoe moet de gemeenschap zich doodschamen dat ze zo’n regering heeft.

| suriname herald | Door: Redactie