ADVOCAAT MELINDA JANKI | ONZEKERHEID OVER EXXONS OLIEVERBRUIK IN GUYANA BAART ZORGEN
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Advocaat Melinda Janki | Bron: Kaieteur News
De Petroleumovereenkomst tussen de regering van Guyana en de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil stelt het bedrijf in staat om zoveel olie te gebruiken als nodig is voor de offshore-activiteiten in het Stabroek Block.
Artikel 11.9 van de Overeenkomst bepaalt: “De Aannemer heeft het recht om bij de Petroleumoperaties zoveel van de productie te gebruiken als redelijkerwijs vereist is, en de hoeveelheden die aldus worden gebruikt of verloren gaan, worden uitgesloten van enige berekeningen van Kostolie en/of Kostgas en Winstolie en/of Winstgas.”
Ondanks deze bepaling is het voor het land onduidelijk hoeveel olie Exxon daadwerkelijk verbruikt voor
In haar presentatie benadrukte Janki dat de Petroleumovereenkomst Exxon, Hess en CNOOC toestaat om naar eigen inzicht zoveel olie te nemen als ze nodig achten voor hun operaties. Dit betekent dat wanneer olie wordt geproduceerd, elk van deze bedrijven naar eigen zeggen de benodigde hoeveelheid olie mag onttrekken.
Janki verklaarde dat ze in 2021 een brief aan president Irfaan Ali stuurde, waarin ze om informatie verzocht over de
Het is belangrijk op te merken dat ExxonMobil Guyana Limited (EMGL), als exploitant van het Stabroek Block, verplicht is om elk kwartaal een productierapport in te dienen bij de regering van Guyana. Dit rapport moet onder andere de bruto hoeveelheid geproduceerde ruwe olie of aardgas bevatten, evenals de hoeveelheden die zijn gebruikt voor de uitvoering van petroleumoperaties, inclusief boor- en productieactiviteiten en het pompen naar veldopslag.
Op de website van het Petroleum Management Programme van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt echter geen informatie verstrekt over de hoeveelheid olie die Exxon voor zijn operaties afneemt. Wel worden gegevens gepubliceerd over de dagelijkse olieproductie van het bedrijf, evenals een overzicht van het geïnjecteerde, afgefakkelde en voor brandstof gebruikte gas. Dit roept vragen op over de selectieve informatieverstrekking door de overheid.
UNITEDNEWS|REGIO
| united news | Door: Redactie