Advocaat Bouterse: ‘Krijgsraad onbevoegd’
| algemeen dagblad | Door: Tonny van der Mee
De Krijgsraad in Suriname had in het proces rond de Decembermoorden nooit de Amnestiewet ongegrond mogen verklaren. Dat mag alleen een burgerrechter. Dat betoogde de advocaat van Desi Bouterse gisteren bij de behandeling van het verzet van de oud-president tegen zijn veroordeling.
De Krijgsraad veroordeelde Bouterse in 2019 bij verstek tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de moord op vijftien politieke tegenstanders van zijn regime in 1982. In het vonnis verklaarde de raad de Amnestiewet ongegrond, vanwege inmenging in een lopend strafproces.
Het Surinaamse parlement nam de Amnestiewet in 2012 aan, die verdachten in het proces vrijwaarde van verdere vervolging.
Onbevoegd
Volgens Irwin Kanhai, advocaat van Bouterse, is het toetsen van de Amnestiewet voorbehouden aan een burgerrechter en niet aan een strafrechter, zoals de Krijgsraad. Hij wil dat de raad zich onbevoegd verklaart.
De verzetzaak ontaardde gisteren in juridisch gesteggel tussen Kanhai en de aanklager, auditeur-militair Manro Danning. Kanhai vindt dat de dagvaarding van Bouterse uit 2007 nietig moet worden verklaard. De zaak is uitgesteld tot 26 februari.
Bouterse een jaar geleden na afloop van een zitting van de Krijgsraad. © ANP
Twee maanden geleden legde Bouterse voor het eerst tijdens het proces een verklaring voor de Krijgsraad af. Hij vindt dat de rechters niet aan waarheidsvinding hebben gedaan en belangrijke getuigen niet zijn gehoord. Volgens hem waren de slachtoffers opgepakt en gedood, omdat zij een ‘gevaarlijke militaire invasie’ van ‘kolonisator’ Nederland voorbereidden .
Gecorrigeerd
,,Het onrecht dat mij is aangedaan, moet gecorrigeerd worden”, verklaarde Bouterse. ,,Ik weet zeker dat de geschiedenis mij zal vrijspreken van alle schuld aan het trieste, traumatische gebeuren van 8 december 1982.”
Bouterse was gisteren zelf aanwezig bij zijn verzetzaak. Buiten, waar zich een handjevol aanhangers van zijn partij NDP had verzameld, zei hij tegen journalisten: ,,Ik hoop dat alles correct verloopt.”
De nabestaanden, verenigd in Stichting 8 december 1982, willen dat de zaak ‘zo spoedig mogelijk’ komt te vervallen en het vonnis wordt uitgevoerd. Ze vinden dat het proces lang genoeg heeft geduurd en dat de zaak bijna 39 jaar na de Decembermoorden afgewikkeld moet worden.
| algemeen dagblad | Door: Tonny van der Mee