ACHTERGROND | SANTOKHI WIL GEEN CONSULTANTS DIE VOOR BOUTERSE HEBBEN GEWERKT
| united news | Door: Redactie
President Chandrikapersad Santokhi heeft in het verleden meermalen gezegd dat hij met iedereen wil samenwerken om het land vooruit te brengen. We zouden het immers ‘samen’ moeten doen. In de praktijk merken deskundigen die als consultant door de vorige regering waren ingehuurd, dat ze hardnekkig worden buitengesloten. “Want Santokhi schijnt tijdens een bijeenkomst gezegd te hebben dat hij met niemand wil werken die voor Bouterse arbeid heeft verricht”, zegt een gedupeerde consultant.
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft vorige maand tijdens een ontmoeting in Washington met zijn Nederlandse ambtgenoot Sigrid Kaag uitdrukkelijk gevraagd om technische ondersteuning om de
Dit verzoek is in het verkeerde keelgat geschoten bij lokale deskundigen, die jarenlang hebben gewerkt aan projecten om de bezem te halen door de beide diensten. Ze hebben de afgelopen twee jaar lijdzaam ervaren hoe Achaibersing ze aan de kant heeft geschoven en hun werk op de brandstapel belandde. “Waarom buitenlanders hierheen halen terwijl wij de deskundigheid aantoonbaar in huis hebben?”, zegt één van de financiële experts.
Dat er iets moet gebeuren bij de Douane en de Belastindienst, daar is iedereen het over eens. Bij de Belastingdienst is het van oudsher een behoorlijke janboel waar niet iedereen aan zijn verplichtingen hoeft te voldoen.
In het verleden heeft Nederland daar ook al technische ondersteuning aan verleend, maar de deskundigen werden ten tijde van de NDP-regering van Jules Wijdenbosch op last van de toenmalige president weggejaagd, Hij had duidelijk geen zin in pottenkijkers. Daarna ging alles gewoon verder zoals het was en konden Surinamers, met instemming van menig belastingambtenaar, verder gaan met het ontduiken van de belasting. Suriname is daardoor vele miljarden aan inkomsten misgelopen.
Gillmore Hoefdraad, de vorige minister van Financiën, zag in dat er wat moest veranderen. Hij haalde verschillende Surinaamse deskundigen bij elkaar om een inventarisatie van de probleemgebieden te maken en met panklare oplossingen te komen. “Je kunt van Hoefdraad zeggen wat je wil: van Financiën had hij weinig verstand, dat weten we allemaal, maar hij had zich wel omringd met deskundigen op allerlei gebieden. Maar toen de projecten uitgevoerd moesten worden, moest hij plaats maken en werd alles gestopt.”
Want bij het aantreden van Achaibersing werden al die uitgewerkte plannen in de prullenbak gegooid. “Ik ben nog wel een keer bij de minister geweest om alles uiteen te zetten, maar ik had de indruk dat hij het echt niet begreep. Daarna heb ik niets meer van hem gehoord en nam hij andere consultants aan. Die weer helemaal opnieuw begonnen. En er waarschijnlijk niet uitkomen, gezien het verzoek aan Nederland. Het is zonde dat onze projecten om puur politieke redenen niet worden uitgevoerd.
Als we twee jaar geleden met de uitvoering waren begonnen, had de staat nu honderden miljoenen op jaarbasis extra’s verdiend. Maar ja, dan hadden er geen bevriende experts aan het werk gezet worden”, besluit hij met een knipoog.
Een van de projecten die abrupt door Achaibersing werd stopgezet, is dat van Stigtas, een compleet nieuw en betrouwbaar automatiseringssysteem dat bij de directe belastingen zou worden geïntroduceerd door het Canadese bedrijf Sogema. Het zou het mogelijk maken de belastingen op efficiëntere wijze te innen. Dat project werd betaald uit een lening van 40 miljoen US dollar van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, in het kader van het ‘Fiscal Strengthening to Support Economic Growth (Fiseg), waarvan het meeste geld bestemd zou zijn voor hervorming van de belastingen en douane. Dat geld werd door toedoen van Achaibersing dus door de wc gespoeld en een alternatief is er nog steeds niet echt.
Bij de douane is het niet veel beter. Niet voor niets zeggen veel Surinaamse kinderen dat ze later douaneambtenaar willen worden, omdat ze dan ook in luxe kunnen leven. Al jaren bestaat dit beeld bij veel Surinamers en dat is grotendeels terecht. Want in de haven gebeuren heel veel schimmige zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Importeurs betalen doorgaans slechts een fractie van wat ze zouden moeten betalen om hun goederen binnen te halen. En het geld dat ze betalen, komt niet in de staatskas terecht maar in de zakken van douanemedewerkers. Iedereen weet dat, maar niemand doet er wat aan.
Opeenvolgende regeringen hebben daar ook nooit hun vingers aan willen branden omdat ze vrezen de invloedrijke ondernemers tegen de schenen te schoppen. De huidige regering, die bij haar aantreden bijna twee jaar geleden ook beloofde korte metten te maken met de corruptie bij de douane, kijkt lijdzaam toe. Achaibersing heeft weliswaar een werkgroep ingesteld die “alle onzuiverheden in beeld moet brengen en waar nodig maatregelen zal treffen tegen corruptelingen en anderen die oogluikend de ongewenste tafelen toestaan”, maar dat heeft tot nu toe weinig tot niets uitgehaald.
Richard Rambaran, die destijds als jonge afgestudeerde uit Nederland in opdracht van Hoefdraad heeft meegewerkt aan het doorlichten van de Douane, is inmiddels gedesillusioneerd weer naar Nederland teruggekeerd. “Van Hoefdraad hadden we groen licht gehad om ons project uit te voeren. Daarmee zou de Douane worden omgebouwd tot een betrouwbare instantie die de staatskas tientallen miljoenen dollars op jaarbasis extra zou opleveren. Achaibersing heeft daar in één keer een streep doorgezet, terwijl hij niet eens naar de plannen had gekeken. Het was niet zijn plan, dus er moest iets nieuws komen. Stel je voor dat hij iets succesvols zou uitvoeren met een NDP-plan”, klinkt het met boosheid in Rambaran’s stem.
“Deze regering wil liever het wiel weer opnieuw uitvinden maar heeft nog helemaal niets bereikt. En zo gaat het in Suriname al tientallen jaren. Dat het land vele miljoenen dollars misloopt, doordat iedere dag vele importcontainers de haven verlaten zonder dat er ook maar één cent wordt betaald, interesseert hem kennelijk niet. Wat mij betreft zoeken ze het maar uit in Suriname. Ik heb nu een goede baan in Nederland en zal daar ook blijven. Zeker zolang deze regering daar aan de macht is.”
UNITEDNEWS|ARMAND SNIJDERS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie