• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Aanbesteding herstel Arawara-sluis binnen een maand

| | Door: Redactie

Maandag 27 januari 2020 – Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in Nickerie aangekondigd dat er op korte termijn een openbare aanbesteding wordt voorbereid voor het herstel van de Arawarasluis. Deze sluisverbinding die de boven Nickerierivier met de Wayamborivier verbindt, is reeds vele jaren niet in orde. De sluis is tegenwoordig weer actueel omdat de zouttong van de Nickerierivier steeds dichterbij Wageningen komt, waardoor er niet voldoende zoetwater is om gepompt te worden richting de rijstarealen in de Middenstandspolder en Wageningen. Indien de Arawarasluis goed functioneert, kan deze van tijd tot tijd worden fgesloten waardoor er meer

zoetwater beschikbaar komt.

 

Minister Parmessar heeft in december 2019 persoonlijk poolshoogte genomen bij het pompgemaal Wageningen en deze maatregel als oplossing voor het watertekort besproken. De bewindsman kijkt ook uit naar voltooiing van de rehabilitatie van het pompgemaal Wageningen die vanwege enkele onvoorziene omstandigheden nog niet vlot loopt. Op zaterdag 25 januari 2020, heeft debewindsman

bij het startsein voor de lading van export van rijst naar Venezuela in Nickerie bekendgemaakt dat de Arawarasluis zal worden aangepakt. Volgens Parmesar zal dit de staat vele miljoenen kosten maar in het belang van de bijkans 7000 ha rijstareaal die met een tekort aan water wordt bedreigd, zal dit gedaan moeten worden.

De bewindsman wees zijn gehoor op de veranderende klimatologische omstandigheden waardoor zoetwater steeds schaarser wordt en de gebrekkige infrastructuur die door een jarenlang gebrek aan onderhoud dringend moet worden aangepakt. Ook het pompgemaal Wakay, dat aan een onderhoudsbeurt toe is, heeft de aandacht van minister Parmessar.

Het ministerie doet er naar zeggen van de minister alles aan om de rijstsector die ondersteuning te geven die die verdient. Het beleid is er daarom juist op gericht om de productie te verhogen en de beschikbare middelen ook goedkoop te brengen aan de landbouwers.

-NII/ min.LVV-v

DOSSIER ARAWARA-SLUIS
Lees ook: 21-07-2023 Sewdien: Onderhoud Arawara-sluis gestart
Lees ook: 27-01-2020 Parmessar: Aanbesteding herstel Arawara-sluis binnen een maand
Lees ook: 9-12-2019 Parmessar zal voorbereidingen treffen voor herstel Arawara-sluis in Nickerie
Lees ook: 23-01-2009 OW Nickerie neemt eerste hobbel naar aanpak Arawarasluis

 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| | Door: Redactie