• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2024 hét verkiezingsjaar: helft wereldbevolking naar stembus

| snc.com | Door: Redactie

RTL NIEUWS | Over enkele dagen begint hét ultieme verkiezingsjaar. Bijna de helft van de wereldbevolking mag naar de stembus. Door die verkiezingen, van Taiwan tot aan Europa, kan de wereldorde verder kantelen, zegt geopolitiek analist Alex Krijger. "En dus moet Nederland meer over de eigen dijken en duinen heen kijken."

Zo'n 3,7 miljard mensen mogen in 2024 stemmen in 70 landen. Nooit eerder kregen zoveel mensen in één jaar de kans om hun stem te laten horen. 

In de witgekeurde landen vinden verkiezingen plaats in 2024.
In de witgekeurde landen vinden verkiezingen plaats in 2024.
/>

De verkiezingen vinden onder andere plaats in de grootste en meest bevolkte landen ter wereld. Zo kunnen meer dan 900 miljoen Indiërs in India naar de stembus, mogen in juni bijna 130 miljoen Mexicanen stemmen, lijkt de kans groot dat Poetin weer zegeviert in Rusland en aast Trump op een comeback in Amerika. Het Amerikaanse nieuwsblad Time zette alle verkiezingslanden en aantal inwoners op een rij. 

Meerdere verkiezingen dus, die mondiale gevolgen gaan hebben, stelt Krijger. "En in januari krijgen we direct met een hele belangrijke te maken." 

Taiwan: issue van twee grootmachten

Met de presidentsverkiezingen in Taiwan begint 2024 meteen onder hoogspanning. De uitslag zal

veel invloed hebben op de relatie van Taiwan met China, maar dat niet alleen, benadrukt Krijger. "Taiwan is immers het grote issue van de grootmachten Amerika en China. Dus heeft het met name ook impact op die relatie." 

Op 13 januari kunnen de Taiwanezen kiezen tussen Kuomintang (KMT), de partij die de relatie met China wil verbeteren, en de partij die momenteel de macht heeft, de Democratische Progressieve Partij (DPP). "Die laatste leidt tot meer confrontatie en dus vormt een overwinning van die partij een groter risico." 

Zelf onze 'veiligheidsbroek' ophouden 

De spanningen rondom Taiwan kunnen eind volgend jaar nog hoger oplopen door de verkiezingen in Amerika. Als de huidige Taiwanese partij wint en meer afstand tot China nastreeft, dan kan een bezoek van een Amerikaanse leider aan Taiwan enorme consequenties hebben, vertelt Krijger. Hij acht de kans realistisch dat Trump de verkiezingen in de VS gaat winnen. "En Trump zie ik ervoor aan om naar Taipei te vliegen." 

Die spanningen hebben ook invloed op de zakenwereld. "Denk aan de high tech sector: daar moeten we alert op zijn." Krijger waarschuwt daarom ook Nederlandse bedrijven: "Werk niet alleen financiële of commerciële scenario's uit, maar denk ook na over geopolitieke scenario's. Wat als China Taiwan binnenvalt?" Zo kun je als onderneming snel handelen, als het misgaat in een land als Taiwan. 

Aan zulke scenario's zou de Nederlandse overheid ook iets harder mogen werken, vindt Krijger. Een overwinning van Trump betekent immers net zo goed dat we op minder steun moeten rekenen van Amerika aan Oekraïne. "De Amerikanen zullen dan de Europeanen dwingen om het voortouw te nemen, zowel wat betreft financiële - als militaire steun", stelt Krijger.

Directeur Han ten Broeke van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) stemt daarmee in. "De Amerikanen komen Europa, zeker onder Trump, niet meer redden." Dat betekent dat we bij zowel Gaza als Oekraïne de 'veiligheidsbroek' zelf moeten ophouden. "En de steun aan Oekraïne moet Europa misschien wel verdubbelen." Dat moet ook Nederland beseffen, waarschuwt Krijger. "Dus laten we meer over de eigen dijken en duinen heen kijken."

Economische reus India 

Voordat Krijger uitweidt over de Europese parlementsverkiezingen, benadrukt hij het belang van de Indiase verkiezingen "India is de grootste democratie van de wereld en een enorme opkomende economische reus." Dit jaar groeide de Indiase economie met maar liefst 6 á 7 procent.

Ook is India de leider van de global south, de landen in de regio’s Afrika, Latijns-Amerika en Azië, en het zal op termijn de derde economie van de wereld vormen. "Dan komt er naast China en de VS een grootmacht bij." Ook daar moeten Nederlandse bedrijven rekening mee houden. 

Naar verwachting wint de huidige premier Narendra Modi de verkiezingen aankomend voorjaar. Hij blijft een publiekslieveling, ondanks de groeiende kritiek op zijn autoritaire beleid

Europese wind naar rechts 

Bij de Europese parlementsverkiezingen begin juni staat de verkiezingsuitslag nog allesbehalve vast. "Het is de grote vraag of we de rechts populistische wind, die over het Westen waait, ook in het Europese parlement gaan voelen?" Krijger wijst op onder andere Nederland zelf, waar met Wilders het rechts populisme onlangs zegevierde. 

Dat het Europese parlement inderdaad een ruk naar rechts maakt, noemt Krijger een realistisch scenario. Ten Broeke beaamt dat. "Het populistische verhaal is succesvol als het gaat om migratie, een hoofdonderwerp deze verkiezingen. Zij beloven dat ze vluchtelingen tegenhouden en dat verhaal werkt."

Maar er is ook een ander kernpunt dat de bijna 500 miljoen Europeanen deze zomer in hun overwegingen zullen meenemen, stelt Ten Broeke. "Deze verkiezingen zijn een soort referendum voor de keuze tussen meer of juist minder Europese steun aan Oekraïne." 

Wat de uitslag ook zal zijn, sluit Krijger af, een overwinning van rechts populisme betekent een domper voor het Europese klimaatbeleid. Daar moeten de partijen immers vrij weinig van hebben. 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie