• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2023: JAAR VAN WAARHEID VOOR SURINAAMSE OLIEVELDEN

| snc.com | Door: Redactie

Het zal dit jaar moeten blijken wat de economische vooruitzichten van Suriname zijn met de bijdrage van de ‘significante’ olie- en gasvoorraden die er voor de kust zijn ontdekt.

Verder dan ‘significant’ is het nog niet gekomen, want de commerciële waarde van de olievelden is niet officieel bekend. Dit maakt het plannen moeilijk. De taxatie van de reservoirs zou reeds medio vorig jaar rond moeten zijn, maar die is meerdere malen uitgesteld door de APA en Total, de twee maatschappijen die de concessies in blok 58 beheren.

De toezegging is nu gedaan dat de taxatie binnen enkele maanden rond moet zijn, en

de Final Investment Decision (FID) uiterlijk mei 2023.

De exploratie naar olie voor de Surinaamse kust heeft gemengde resultaten opgeleverd. Na het enthousiasme rond de olie-ontdekking in Maka Central-1, nabij de Guyanese grens in januari 2020, zijn er verschillende hits geweest, waarvan niet allemaal commercieel aantrekkelijk bleken te zijn.

Maka Central-1 zelf blijkt een extensie te zijn van een Guyanees olieveld naar Surinaamse wateren. Wat er met dit veld zal moeten gebeuren is onduidelijk, maar tot zover zijn er geen plannen bekendgemaakt om daar olie uit de grond te pompen.


De aandacht wordt gevestigd op olievelden die verder van de grens liggen

waaronder Sapakara South-2 (SPS-2). Daar is de taxatie in volle gang, waaronder ook de flowtest.

APA beschouwt de Awari-exploratieput in het noordwestelijke deel van Blok 58 als niet-commercieel. Dit resultaat draagt wel bij aan de recente teleurstellingen in Blok 58. In augustus 2022 meldde APA dat zij de Dikkop-put in het gebied had verlaten na het raken van watervoerende zandsteen.

TotalEnergies is de exploitant van Block 58 met een werkbelang van 50%. APA heeft het ander deel.

Bron: OILGUYANA’S

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie