• zaterdag 18 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Zo een droogte heb ik nooit eerder meegemaakt’

| de ware tijd | Door: Redactie

Klimaatverandering brengt voedselzekerheid in gevaar

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “Onze voedselzekerheid dreigt in gevaar te komen als we er niet op tijd bij zijn en zaken niet goed aanpakken.” Dit benadrukte minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens een persconferentie waarbij hij samen met collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) besluiten van de vergadering van de regeringsraad presenteerde.

Sewdien schetste een somber beeld over de voedselproductie die volgens hem te lijden heeft onder de verandering van het klimaat. Met name de maandenlange droogte in het land is landbouwers een doorn in het oog.

“De

impact is gigantisch en dat merken we ook aan onze rijstbouw”

Padie-aanplant in gevaar

De bewindsman zei dat onder meer Nickeriaanse rijstboeren in 2021 en 2022 flink hebben geworsteld tegen overmatige regenval. “Het hele land lag toen onder water.” Vanaf het afgelopen jaar is er juist het tegenovergestelde. “Als gevolg van El Niño zien we dat we nu met droogte te maken hebben. Maar zo een droogte, zo lang achter elkaar, heb ik nog nooit eerder meegemaakt. De impact is gigantisch en dat merken we ook aan onze rijstbouw.”

De aanplant komt  door de droogte in gevaar. De regering heeft daarom ingegrepen. Er

zijn maatregelen getroffen bij de  waterpompen te Wakay, waardoor de watervoorziening vanuit de linkeroever van de Nickerierivier voorlopig is gegarandeerd.

Sewdien hoopt dat wanneer twee nieuwe pompen later dit jaar erbij komen de watertoevoer beter zal zijn. “We hebben ook te maken met de rechteroever van de Nickerierivier waar het pompgemaal van Wageningen het niet doet. Het ene dat werkte viel na negen maanden uit en een aannemingsbedrijf is nu bezig het te repareren.”

Hij zei verder dat rijstboeren in het afgelopen seizoen na een aantal noodmaatregelen van de regering toch nog behoorlijk kunnen inzaaien. “Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat we dit seizoen, waarvan twee weken geleden de oogst is begonnen, dertigduizend hectare hebben kunnen inzaaien.”

Landbouwers die hun gewassen op lage gebieden hadden geplant hebben volgens Sewdien nu nog voldoende irrigatiewater. Zij die op hoger land planten, zijn genoodzaakt voorzieningen te treffen om de droogte aan te kunnen.

Visserij en binnenland

Sewdien zei dat de enorme droogte ook gevolgen heeft voor overige landbouwgebieden, het binnenland en de visserij. “Visserij in de rivieren ziet er nu anders uit dan we gewend waren.” Volgens hem komt dat doordat veel gebieden droog zijn komen te liggen. “Heel wat pannen zijn nu ook opgedroogd. We weten bijvoorbeeld allemaal hoe Bigi Pan droog is komen te liggen.” Vissers lijden als gevolg daarvan veel schade meent de minister.

Sewdien: “Het binnenland is een probleem. De bovenloop van bijna alle rivieren is droog. Bij transport van voedingsmiddelen naar de dorpen moet de regering een helpende hand bieden.” Twee weken geleden is daarom een operatie gestart onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk om voedingsmiddelen naar verschillende dorpen te transporteren.

 

| de ware tijd | Door: Redactie