• donderdag 07 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zeker 1 miljard dollar aan geld van klanten verdwenen van cryptobeurs FTX

| snc.com | Door: Redactie

Door "verdachte transacties" is ruim 1 miljard dollar (964 miljoen euro) aan geld van klanten, onder wie Nederlanders, verdwenen van cryptobeurs FTX. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Oprichter Sam Bankman-Fried zou in het geheim 10 miljard dollar van klanten hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Daarvan is nu een groot deel spoorloos verdwenen.

Het is nog niet duidelijk of het geld gestolen is en zo ja, door wie. FTX zegt dat er "ongeautoriseerde transacties" zijn uitgevoerd. Om die reden haalt het bedrijf het digitale geld offline. Analisten zeggen dat er inmiddels honderden miljoenen dollars van de ingestorte cryptobeurs zijn gehaald.

FTX werkt

ondertussen samen met de politie om het probleem op te lossen en het geld veilig te stellen. Volgens Ryne Miller, een adviseur van FTX, gaat het geld naar zogeheten cryptowallets die niet verbonden zijn met het internet. Dat moet bescherming bieden tegen hackers.

Bankman-Fried riskeert vervolging in de Verenigde Staten vanwege de verdenking van het wegsluizen van het geld. De dertigjarige oprichter van FTX woont op de Bahama's, waar het hoofdkantoor van de cryptobeurs zich bevindt. Daar is hij zaterdag verhoord door de politie.

FTX vroeg vrijdag al uitstel van betaling aan

De problemen bij FTX begonnen vorige week. De cryptobeurs begon toen te wankelen door de waardedaling van zijn eigen munt, de FTT. Daardoor kampte de beurs met liquiditeitsproblemen. De concurrerende cryptobeurs Binance kondigde aan FTX te willen overnemen, maar trok dat aanbod terug na een onderzoek van de boeken.

Vrijdag werd bekend dat de cryptobeurs in de Verenigde Staten uitstel van betaling aanvraagt, een voorstadium van een faillissement. Ook stapte Bankman-Fried op als topman.

Voor de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is het ineenstorten van het crypto-imperium een bewijs dat de markt voor digitale munten "zeer zorgvuldige regulering" vereist. "Het toont de zwakheden van deze hele sector", zei Yellen zaterdag tegen Bloomberg News.

NU.nl


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie