• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS viert voor het eerst einde slavernij als nationale feestdag

Datum: | Bron: ad.nl | Door: Redactie

Juneteenth was gisteren voor de eerste keer in de Verenigde Staten een nationale feestdag. Er wordt gevierd dat op 19 juni 1865 tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen in Texas te horen kregen dat ze vrij waren. Voor veel witte Amerikanen was dit een onbekende viering, totdat de Amerikaanse president Joe Biden woensdag een wetsvoorstel tekende om van Juneteenth een nationale feestdag te maken.

Wat is Juneteenth?

Juneteenth, een samenvoegsel van June en nineteenth, is de dag dat tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen in de Texaanse stad Galveston te horen kregen dat ze vrij waren. ,,De toenmalige president Abraham Lincoln ondertekende de emancipatieproclamatie al in 1863",  legt Marcia Chatelain, hoogleraar Geschiedenis en Afro-Amerikaanse Studies aan de Georgetown University uit aan televisiezender History. ,,Het 13de amendement dat de slavernij in de Verenigde Staten afschafte, werd op 8 april 1864 door de Senaat aangenomen en op 31 januari 1865 door het Huis van Afgevaardigden. Maar het duurde nog tot juni 1865 voordat dit nieuws de tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen bereikte in Galveston.” Juneteenth begon als een feestdag in Texas, vertelt Chatelain. ,,Maar de bekendheid groeide toen Afro-Amerikanen naar noordelijke en westelijke Amerikaanse steden afreisden om daar werk te vinden. Het is een dag die ons eraan herinnert waar we vandaan komen en die ons inspireert om na te denken over de doelen die we hebben. Het is een herdenking van de strijd tegen de slavernij en een viering van de vrijheid.”

Waarom is er pas nu wereldwijde aandacht voor Juneteenth?

In navolging van een unanieme ‘ja’-stem in de Senaat heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag ingestemd met een wetsvoorstel om van Juneteenth een officiële feestdag te maken. Dit betekent dat de feestdag, voorheen vooral gevierd door de Afro-Amerikaanse gemeenschap, nu ook uitgebreid onder de aandacht komt van de rest van de wereld. ,,Ik ben nog maar een aantal maanden president, maar ik verwacht dat dit een van de eervolste dingen is die ik zal doen in deze rol”, vertelde Biden tijdens de ondertekeningsceremonie. ,,Ik vind het jammer dat mijn kleinkinderen er niet bij zijn, want dit is een ongelooflijk belangrijk moment in onze geschiedenis.” Met het invoeren van de nationale feestdag, wil de Amerikaanse president een groot gebaar maken. ,,Alle Amerikanen kunnen nu de kracht van deze dag ervaren en over de geschiedenis ervan leren. Hiermee vieren we hoe ver we gekomen zijn en worstelen we met het feit dat we nog een lange weg te gaan hebben.” Tijdens de ondertekeningsceremonie benadrukt Biden dat het niet genoeg is om Juneteenth te vieren, maar dat het ook vooral een dag van reflectie en actie moet zijn. ,,We kunnen niet rusten totdat er in iedere hoek van ons land gelijkheid is. Dat is wat mij betreft de betekenis van Juneteenth.”

Hoe wordt Juneteenth gevierd?

Juneteenth wordt op allerlei verschillende manieren gevierd. Door het hele land worden er (virtuele) vieringen en activiteiten georganiseerd. Er zijn onder meer parades, openbare lezingen, kerkdiensten, concerten en rodeo’s. Voor de meesten is het vooral een dag van samenzijn met geliefden. Er wordt vuurwerk afgestoken, samen gekookt, spelletjes gespeeld en rode drankjes gedronken. Die laatste traditie symboliseert het doorzettingsvermogen van hun voorouders en eert het vergoten bloed van de gesneuvelde tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen. Voor andere mensen is het een dag om te evalueren in hoeverre ze een bondgenoot zijn van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, zoals bijvoorbeeld door het steunen van ondernemingen die door die groep worden gerund. (AD)

Datum: | Bron: ad.nl | Door: Redactie