• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VN-klimaattop in Egypte gaat langer duren: te veel openstaande kwesties

| suriname herald | Door: Redactie

De VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh gaat zoals verwacht langer duren. De top zou volgens de planning vrijdag eindigen, maar er zijn nog te veel openstaande kwesties om dat te halen.

Voorzitter Sameh Shoukry maakte vrijdagmiddag bekend dat de besprekingen in elk geval vandaag nog doorgaan.

Shoukry toonde zich bezorgd over het werk dat nog moet worden verzet en zei dat er niet veel tijd is. Volgens de Egyptenaar moeten de onderhandelingen in “een hogere versnelling” voortgezet worden.

Er waren anderhalve week geen grote vorderingen te melden op de klimaattop. Bovenaan de agenda staat klimaathulp voor arme landen. Teleurstellend is dat het ook dit jaar

niet gelukt is om een toegezegd bedrag van 100 miljard dollar (96 miljard euro) compleet te krijgen.

EU doet stap naar voren, ‘mits China meedoet’
Daarnaast is er vanuit arme landen de roep om een nieuw klimaatfonds, voor herstelbetalingen na klimaatrampen. Onder andere de VS ziet hier voorlopig niets in, maar donderdagavond deed de Europese Unie een stap naar voren: de EU zegt de komst van dit nieuwe klimaatfonds te steunen. Maar dan moeten China en rijke oliestaten ook meebetalen en moet het geld uitsluitend naar de allerarmste landen gaan, waaronder kwetsbare eilandstaten.

Mede op aandringen van de EU worden waarschijnlijk alle

deelnemende landen opnieuw opgeroepen hun uitstootdoelen voor 2030 aan te scherpen. Dit is cruciaal om het Parijsakkoord nog te laten slagen. Eigenlijk was 2022 de deadline, maar bij gebrek aan resultaat komt er waarschijnlijk een jaar bij.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie