• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname wint vertrouwen terug van schuldeisers”

| suriname herald | Door: Redactie

Maandag is in Den Haag een bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Nederland getekend in het kader van de schuldherschikking onder de Paris Club-overeenkomst. De waarnemend minister van Financiën en Planning, Albert Ramdin en de Nederlandse staatssecretaris, Marnix van Rij, ondertekenden de overeenkomst namens de beide landen.

Dit is de tweede bilaterale overeenkomst die getekend is in het kader van het akkoord dat bereikt is tussen de Club van Parijs en de staat Suriname op 22 juni 2022.

Binnen de Club van Parijs is er gesproken over bilaterale schuldherschikking met Frankrijk, Nederland, Israël, Italië en Zweden ter waarde van circa US$ 95 miljoen.

Op 12 oktober is de eerste overeenkomst met Frankrijk getekend over schuldherschikking van de leningen met de Agence Française de Development (AFD).

De schuld die met Nederland herschikt is, is een schuld aan de ING Bank ter waarde van 23,9 miljoen euro die in 2014 was aangegaan met een staatsgarantie van de Nederlandse overheid. De lening is gebruikt voor de bouw van de Carolinabrug.

Per ultimo 31 december 2021 bedroeg de schuld circa 13 miljoen euro, waarvan de achterstanden waren opgelopen tot circa 4 miljoen euro. Bij de herschikking van deze schuld is overeengekomen dat de achterstanden voor 60 procent in november 2022 worden betaald en de resterende 40 procent in november 2024.

De totale schuldenlast betaling (interest en aflossing) over de jaren 2022-2024 worden in de periode 2030 tot en met 2036 afgelost tegen een vaste rentevoet voor de Euribor zes maanden van 0,291 procent gedurende deze periode. Gezien de stijgende rentevoeten in de wereld betekent dit voor Suriname niet alleen een verminderde interestlast, maar ook een veel lagere schuldenlast betaling in deze periode. In 2024 zal besloten worden hoe de restant schuld van circa 1,2 miljoen euro zal worden afgelost.

Dit betekent voor Suriname niet alleen een verminderde renteschuld, maar ook een forse afname van de totale schuld. Hiermee wordt een duidelijk signaal afgegeven van het terugwinnen van het vertrouwen in Suriname.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie