• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname wil meer handel met Marokko

| Bladna.nl | Door: Redactie

Albert Ramdin, Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, sprak op 12 maart met top-vertegenwoordigers van het vooraanstaand mijnbedrijf Managem, de wereldproducent van kunstmest OCP, en de federatie van bedrijven CGEM. Hij wil met de intensivering van de samenwerking tussen het Marokkaanse en het Surinaamse bedrijfsleven, een investering en een toename van de handelsbetrekkingen bereiken.

De gesprekken gingen over de mogelijkheden die Suriname te bieden heeft voor investeringen en joint ventures in voornamelijk de mijnbouw en de agrarische sector. Beide landen kunnen gezamenlijke voordelen halen uit het aangaan van handelsbetrekkingen, onder andere via het ondertekenen van een luchtvaartovereenkomst en samenwerking tussen de havens van Paramaribo en Dakhla.

"Wij moeten Suriname positioneren als een mogelijke en aantrekkelijke locatie op het Zuid-Amerikaanse continent voor regionale hoofdkantoren en distributie operaties naar landen in de regio. Hiervoor zullen wij uiteraard de nodige faciliteiten en aanpassingen moeten aanbrengen in onze haven en algemene transport infrastructuur, maar wij moeten nu beginnen wereldwijd, en dus ook in Marokko, interesse te kweken," zegt Ramdin in de Suriname Herald.

Op 11 maart ondertekenden Marokko en Suriname een Roadmap om de samenwerking te verbeteren. Er zijn ook afspraken gemaakt om eerder opgestelde conceptovereenkomsten voor samenwerking via de lucht en zee, zo spoedig mogelijk te ondertekenen.

Het consulaat dat in Dakhla geopend zal worden, moet volgens Ramdin ook een sterke commerciële oriëntatie hebben. Dit zal tot concrete investeringen moeten leiden, want momenteel wordt voor slechts een paar miljoenen dollars geëxporteerd naar Marokko. De Marokkaanse bedrijven die aanwezig waren op de bijeenkomst beaamden de mogelijkheid van sterkere handelsbetrekkingen en willen zo snel mogelijk handelsmissies naar Suriname organiseren.

https://www.bladna.nl/suriname-handel-marokko,34850.html

| Bladna.nl | Door: Redactie