• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME, BRAZILIË EN GUYANA KOMEN CONSULTATIEMECHANISME OVEREEN

| dagblad de west | Door: Redactie

De staatshoofden van Suriname, Brazilië en Guyana hebben op donderdag 20 januari, afspraken gemaakt voor een consultatiemechanisme. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname, dat er op trilateraal niveau diverse vraagstukken zaken besproken zijn die strategische waarde hebben.

De staatshoofden werden vergezeld door diverse vakministers. Onder aanvoering van president Santokhi zijn er een aantal afspraken gemaakt. “Een van de afspraken is dat er een consultatiemechanisme komt tussen de drie landen, waarbij Frans-Guyana mogelijk als toehoorder mee zal participeren”, zegt minister Ramdin. Dit coördinatieplatform zal gemanaged worden door de ministers van buitenlandse zaken van de drie landen.

“De bedoeling is dat wij binnen zes maanden met een agenda komen die in detail besproken kan worden met de presidenten. De agenda zal zaken omvatten die de regeringsleiders reeds hebben bediscussieerd”, aldus de minister. Diverse onderwerpen, waaronder investeringen, het milieu, veiligheid en de olie-en gassector, kwamen aan bod.

Het is volgens de minister, ook de bedoeling om over zes maanden een strategische visie te hebben voor wat betreft het grensgedeelte tussen Suriname, Guyana en Brazilië. “Tot op dit moment moet ik meegeven dat het allemaal positieve, uitermate vruchtbare gesprekken zijn die de samenwerking naar een hoger niveau zullen tillen”, aldus de minister.

| dagblad de west | Door: Redactie