• zondag 08 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Studie Wereldbank/IDB: Bijna 1 op de 5 Surinamers is arm

| starnieuws | Door: Redactie

 

Van de Surinaamse bevolking is 17,5% arm volgens de upper middle-income armoedegrens van de Wereldbank. Dit deel van de bevolking moet het dagelijks doen met US$ 6,85. Extreme armoede komt ook voor in Suriname; 1,1% van de bevolking moet rondkomen met minder dan US$ 2,15 per dag. De studie waaruit deze gegevens zijn gehaald, 'het 2022 Suriname Poverty and Equity assessment, is donderdag gepresenteerd op de Anton de Kom Universiteit. Het onderzoek is gedaan door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank.

De bevindingen komen op een cruciaal moment, nu Suriname geleidelijk uit een ernstige economische crisis komt. Na het

doorvoeren van strenge hervormingen, vertoont de economie tekenen van herstel, zeggen de auteurs van het onderzoek. Om voort te bouwen op deze vooruitgang, biedt het Poverty and Equity Assessment inzichten om Suriname te helpen de voordelen van herstel eerlijker te verdelen en ervoor te zorgen dat de steun de meest behoeftigen bereikt.

Het onderzoek identificeert verschillende belangrijke factoren die bijdragen aan armoede in het land. Een van de belangrijkste problemen zijn slechte onderwijsprestaties, die leiden tot een tekort aan gekwalificeerde werknemers. Een andere factor is onvoldoende dekking van sociale bijstand, vooral voor arme huishoudens met kinderen. 

Ondanks de
uitgebreide dekking van een kinderbijslagprogramma, zijn de financiële overdrachten aan gezinnen, bescheiden. Als gevolg hiervan hebben gezinnen met kinderen een aanzienlijk hoger armoedepercentage dan gezinnen zonder kinderen—ongeveer 22% versus 8%. Deze ongelijkheid, samen met kinderarmoede, kan leiden tot beperkte toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële kansen, wat de toekomstige ontwikkeling van kinderen belemmert.

Het onderzoek laat ook zien dat Suriname niet optimaal profiteert van de hogere onderwijsprestaties van vrouwen. Vrouwen presteren aanzienlijk beter dan mannen op school. Zo’n 15 procent van de vrouwen voltooit het hoger onderwijs, vergeleken met slechts zo’n 6 procent van de mannen. Deze sterke onderwijsprestaties vertalen zich echter niet in gunstige arbeidsmarktresultaten. 

In het binnenland leeft een op de vier Surinamers in armoede, vergeleken met een op de zes op nationaal niveau. 

Volgens Diletta Doretti, residerend vertegenwoordiger van de Wereldbank voor Suriname, beschrijft het poverty assessment de meest dringende prioriteiten om armoede in Suriname aan te pakken en kan het daarmee bijdragen aan beleidsbeslissingen om de meest behoeftige Surinamers te helpen.

Het rapport doet ook belangrijke beleidsaanbevelingen zoals het handhaven van de macro-economische en fiscale stabiliteit;  versterken van sociale bijstandsprogramma's om armoede en ongelijkheid aan te pakken en voorbereiden op effectief beheer van olie-inkomsten om duurzame groei te waarborgen.

Er wordt ook aanbevolen om prioriteit te geven aan onderwijs en vaardighedenontwikkeling, aan het verbeteren van arbeidsmarktresultaten voor vrouwen en speciale aandacht voor het binnenland en van oudsher achtergestelde groepen.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financien en Planning zei: "We zullen deze informatie gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen die het welzijn van onze burgers verbeteren en een rechtvaardigere samenleving creëren."

| starnieuws | Door: Redactie