• zaterdag 23 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Annand Jagesar, directeur van Staatsolie

Staatsolie ontvangt bonus van US$ 31 miljoen

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie

Voorlezen

Staatsolie ontvangt een bonus van ruim US$ 31 miljoen na ondertekening van het production-sharing contract in het ondiepe deel "shallow-shore" van Blok 5 voor de Surinaamse kust. Het kunnen krijgen van een bonus, komt na de significante olievondsten in Blok 58, zegt Staatsolie-directeur Annand Jagesar.

'Mooie meevaller'

Vandaag vond de ondertekening plaats met oliebedrijf Chevron, die in het gebied naar olie gaat zoeken. De bonus wordt overgedragen aan de Staat Suriname, conform de dividend- en belastingsregels. 'Een mooie meevaller voor een land dat het moeilijk heeft'.

Staatsolie participeert met 40% aandeel

Jagesar zegt dat er hierover onderhandeld werd. 'Het was een harde onderhandeling omdat twee zaken speelden. We wilden de bonus binnenhalen, en we wilden een groter aandeel voor de offshore bron'. Normaliter participeert de Staat (Staatsolie) met 20% bij offshore-boringen. Maar, in dit contract is 40% bewerktstelligd, zegt Jagesar. Staatsolie zal ook vanaf het begin aan tafel zitten, ondanks dat de partner het geld op tafel zet gedurende de exploratieperiode van 6 jaar. 

Deze voorwaarden maakten de onderhandeling moeilijker dan voorheen. 'Maar het was een willing partner en het gebied is interessanter geworden met de successen van Blok 58', aldus de Staatsolie-directeur.

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie