• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sneller is beter: stevig doorstappen geeft kleiner risico op diabetes type 2

| snc.com | Door: Martine Kamsma

Onderzoek Hoe snel je moet wandelen om niet ziek te worden, weet niemand. Maar hoe sneller je wandelt, hoe kleiner het risico op suikerziekte. Dat beeld rijst op bij een vergelijking van studies naar het verband tussen wandeltempo en diabetes type 2.

bron: NRC

Dat bewegen goed is om chronische ziekten te voorkomen, is bekend. Meer dan een miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2 en niet bewegen is een belangrijke risicofactor. Maar de eeuwige vraag is: hoe vaak en hoe intensief bewegen is optimaal? Voor een artikel dat deze week in het British Journal of Sports Medicine verscheen, legden onderzoekers

tien cohortstudies naast elkaar.

Met een slag om de arm concluderen ze dat een snelheid van minimaal 6,4 kilometer per uur een 39 procent lager risico op diabetes 2 geeft vergeleken met slenteren. Ze noemen dat brisk/striding walking, iets dat in het Nederlands stevig doorstappen zou kunnen heten. Elke kilometer per uur daarbovenop verkleint het risico nog eens met 9 procent.

Een deel van de verklaring ligt in een cirkelredenering: gezonde mensen kunnen sneller lopen. Allerlei andere dingen die in verband staan met diabetes type 2 zien er dan ook beter uit: hart-longconditie, spierkracht en gewicht bijvoorbeeld. De vraag blijft: zijn deze

mensen gezond omdat ze stevig wandelen of kunnen ze flink doorlopen omdat ze gezond zijn?

Het Nederlandse beweegadvies is simpel: bewegen is goed, meer bewegen is beter. 150 minuten matig intensieve inspanning per week geldt als het minimum. Vijf kilometer per uur wandelen is snel genoeg om matig/intensief te bewegen. Nog niet de helft van de Nederlanders haalt dat. En hoewel het bewijs zich opstapelt dat meer bewegen beter is, zit de grootste winst tussen niet bewegen en een beetje bewegen.

Voor wie gewoon wandelen saai vindt: Brits onderzoek liet zien dat met het inefficiënte loopje uit Monty Pythons Ministry of Silly Walks ook gezondheidswinst te halen is ten opzichte van normaal lopen. Niet het aantal kilometer per uur, maar de extra energie die nodig is voor het Teabag-style loopje levert dan voordeel op.

 

| snc.com | Door: Martine Kamsma