• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Shardhanand Harinandan Singh: Over kiemlegger van verbroederingspolitiek Rambharos Gangaram Panday

De Surinaamse parlementsverkiezingen in 1955 vonden plaats op 29 maart. Tijdens de verkiezingen werden de leden van de Staten van Suriname gekozen. Vlak voor de verkiezingen was de kiesregeling gewijzigd op voorstel van NPS (groep-Pengel) en VHP: er werden nu ook zgn. schaduwkandidaten verkozen waardoor er geen tussentijdse verkiezingen meer nodig waren en de twee kieskringen Suriname (zonder Para) en de kieskring Saramacca (alle drie hoofdzakelijk Hindoestaans) werden verenigd in één nieuwe kieskring met vier zetels. Kort na de verkiezing (voor de tussentijdse verkiezing van Pengel in Saramacca), werden de drie oude kieskringen terug hersteld.

Bron: Wikipedia

De winnaar van deze

verkiezingen was het Eenheidsfront en Johan Ferrier trad aan als premier van Suriname. De grote verliezer was de Nationale Partij Suriname (NPS) die in zetelaantal terugliep van 13 naar 2.

Mutaties

  • In 1955 werd Karamat Ali (KTPI) minister en kon dus geen Statenlid blijven waarop hij werd opgevolgd door zijn partijgenoot S. Soedardjo.
  • Sewberath Misser (VHP) trok zich terug zodat de NPS'er Johan Adolf Pengel alsnog tot Statenlid gekozen kon worden.
  • In 1956 stapte de PSV uit het Eenheidsfront maar de drie PSV-statenleden waren het daar niet mee eens en gingen verder als de Surinaamse Volkspartij (SVP).

 

z
Afbeelding: oorspronkelijk gekozen parlementsleden. LET OP: Sewberath
Misser (VHP) trok zich terug zodat de NPS'er&nbsp;Johan Adolf Pengel&nbsp;alsnog tot Statenlid gekozen kon worden.</em></strong>" data-entity-type="file" data-entity-uuid="b8d27f2b-0630-473a-a2cb-902b03fc16c2" src="/sites/default/files/inline-images/Gekozen%20parlementsleden%20na%20verkiezingen%20Suriname%201955%20V2_0.jpg" />

Uitslag

Uitslag verkiezingen Suriname 1955
Uitslag verkiezingen Suriname 1955 
 

13 Jun 2024 | snc.com | Door: Redactie