• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi: 'Rechterlijke macht blijven versterken'

| | Door: Redactie

Vandaag vond in het Fort Zeelandia de bloemenhulde plaats voor de slachtoffers van de moorden op 8 december 1982, door het militair regiem. Het kabinet was vertegenwoordigd door ministers en president Chan Santokhi. Hij bedrukte het belang van de aanwezigheid van de regering; dit dient als stille boodschap dat de rechtstaat-gedachte leeft, in stand gehouden wordt en verder versterkt zal worden.

Volgens Santokhi is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan de versterking van instituten, die de rechtstaat ondersteunen. De regering benadrukt dat er alles aan gedaan wordt dat de rechtstaat blijft functioneren.

'Het zoeken van de waarheid kan soms lang duren. Maar wij moeten het pad blijven volgen, zodat die waarheid gevonden kan worden en dat het rechtsgevoel beleefd kan worden', aldus het staatshoofd. Hij zegt dat de zittende magistratuur enorm veel rechters erbij gekregen heeft en het Openbaar Ministerie heeft een uitbreiding van vervolgingsambtenaren gekregen.

Veiligheid rond 8 december

Het hoger beroep van Desi Bouterse wordt door het Hof van Justitie in behandeling genomen. Santokhi heeft vanaf het begin van deze zaak een bijdrage geleverd; toen als minister van Justitie en Politie. Er is vanaf het begin zorgvuldig omgegaan met het vraagstuk van veiligheid rond de 8-decemberzaak.

Er werd daarvoor speciaal een gerechtsgebouw opgezet, zodat alle leden van de rechterlijke macht voldoende beveiligd waren. Dit werd later afgebouwd tot andere proporties. De rechterlijke macht moet echter sterk en onbevreesd kunnen functioneren.

| | Door: Redactie