• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Santokhi gaat 12 “roofpercelen” intrekken met presidentieel besluit

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


President Chandrikapersad Santokhi aan de Peprepinweg te Koewarasan


President Chandrikapersad Santokhi gaat vandaag nog 12 onrechtmatig uitgegeven percelen, de zogenaamde grondroofpercelen, intrekken middels een presidentieel besluit. “Met het presidentieel besluit worden de uitgiftes van deze gronden opgeschort, waardoor ze geen status meer hebben”, zei de president vandaag te Peprepinweg in het district Wanica, waar er een startsein is gegeven voor een woningbouwproject.

“Dit zijn roverspraktijken”, noemde hij het feit dat stichting op slinkse wijze gronden toegewezen krijgen en meteen een hypotheek erop vestigen of doorverkopen.

“Hun doel is met het geld weg te gaan en de regering en volk achter te laten met alle problemen. Dit zijn geen oprechte Surinamers”, zei de president.

Hij had geen goed woord over de stichtingen die gronden inpikken van mensen die jaren wachten op verlenging van hun erfpacht- of grondhuurrecht. Een onderzoeksteam op het kabinet van de president is al maanden bezig alle zaken te onderzoeken.

Totale reorganisatie op GBB

President Santokhi kondigde verder aan dat er een totale reorganisatie komt op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). “Ik wil het volledig dossier van de minister van GBB, zodat we kunnen zien welke grondinspecteurs valse rapporten hebben opgemaakt.

Ze worden naar de pg gestuurd. A san sari now. Is genoeg”, merkte de president op. “Er zullen ook politieke consequenties verbonden worden aan de grondroofpraktijken. “Dat ie kan lieb gie mie (laat dat over aan mij). Volg de ontwikkelingen komende dagen en weken hieromtrent”, zei de president. Hij heeft de GBB-minister Dinotha Vorswijk ook de opdracht gegeven om woensdag aanstaande een staatsbesluit te presenteren in de Regeringsraadsvergadering (RRV). “Geef nog een weekje voor advies van de Staatsraad. Binnen 2 tot 3 weken moet het staatsbesluit om grondhuur om te zetten naar eigendom een feit zijn. De waarde van je perceel stijgt meteen”, aldus de president.

 

10 Dec 2023 | sun.sr | Door: Redactie