• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rechtszaak tegen verdachten Kromosoeto en Hew A Kee in SPSB-schandaal uitgesteld

| suriname herald | Door: Redactie

De zaken van de aangehouden verdachten Ginmardo Kromosoeto en Gardelito Hew A Kee zijn gisteren wederom door de rechter uitgesteld. Op de vorige zitting, 26 april, hadden advocaten Murwin Dubois en Raoul Lobo verzocht de verdachten voorlopig vrij te laten. Ze wezen op de voormalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert Van Trikt, die inmiddels vrijgelaten is door het Hof van Justitie.

De rechter stelde toen de zaak uit naar 10 mei om de officier in de gelegenheid te stellen zich uit te laten op het verzoek. De zaaksofficier verzette zich tegen het verzoek. Ze gaf aan dat

de verdachten in hun hoedanigheid tal van overeenkomsten hebben gesloten, die nadelig zijn geweest voor de staat.


Voorts achtte zij de ernstige bezwaren nog aanwezig en het gevaar dat getuigen, die nog gehoord moeten worden, beïnvloed kunnen worden. Daarnaast haalde de officier aan dat door de strafbare handelingen van de verdachten maatschappelijke onrust is ontstaan.

De zaak werd uitgesteld tot 24 mei, waarbij de raadslieden nog een laatste kans krijgen om te reageren op de beschuldigingen van de officier van justitie. Daarna zal de officier het woord krijgen, waarna de rechter zal beslissen over het verzoek om de voorlopige hechtenis van

de verdachten op te heffen. Tot die tijd blijven de verdachten aangehouden.

Hew A Kee is op 13 april aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, fraude en het plegen van handelingen die in strijd zijn met de Anticorruptiewet onder andere samen met Kromosoeto.

Op 31 januari 2022 werd Kromosoeto veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf door de rechter. De rechter oordeelde dat Kromosoeto samen met Gilmore Hoefdraad, Robert Van Trikt en Faranaaz Hausil deel had uitgemaakt van een criminele organisatie die tot doel had om onrechtmatig geld te onttrekken bij de CBvS. Kromosoeto ging in beroep tegen deze uitspraak. Zijn raadsman deed bij het Hof van Justitie een verzoek om hem vrij te laten op medische gronden.

Op 7 november van het vorige jaar heeft het Hof het verzoek van Kromosoeto om voorlopige invrijheidstelling op grond van gezondheidsredenen ingewilligd. Op 30 maart 2023 werd Kromosoeto opnieuw aangehouden na een gerechtelijk vooronderzoek naar meer malversaties die hij zou hebben gepleegd als voormalig bankdirecteur bij SPSB Bank.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie