• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramadhin: “Alladol verstrekken bazo-kaarten was politiek instrument regering-Bouterse”

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

“Het filteren van het sociale bestand heeft niets te maken met duperen van personen. Dit systeem werd door de regering-Bouterse als politiek instrument gebruikt, waardoor eenieder in aanmerking kon komen voor zo’n bazo-kaart, ongeacht de inkomsten. Zelfs miljonairs werden door de overheid gesubsidieerd en dat kan niet. Deze mensen willen we eruit halen, want er werd niet gescreend,” zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, in gesprek met Suriname Herald.

De regering is met de herregistratie van personen met een bazo-kaart gestart, omdat personen die niet op een rechtmatige manier in aanmerking voor deze kaart zijn gekomen, eruit moeten. “Personen die financiële garanties hebben moeten eruit. Ze kunnen zelf hun ziektekosten betalen,” stelt de Volksgezondheidsminister.

Ramadhin geeft aan dat door het ongecontroleerd uitgeven van bazo-kaarten het zorgstelsel in problemen verkeert. De uitgaven zijn meer dan de inkomsten en dat weegt zwaar op het systeem. Het zorgstelsel kan zichzelf niet onderhouden en het nierdialysecentrum is daar een voorbeeld van. Radiotherapeutische behandelingen kunnen niet plaatsvinden, omdat er geen middelen zijn.

Ook wanneer de CT-scan defect is, moet de zorg in staat zijn die zelf te maken. De middelen die vergaard worden uit de zorg, zijn ter upgrading van het stelsel zelf. Echter kunnen zij de nodige middelen nu niet opbrengen. Ook basiszaken kan het zorgstelsel nu niet doen zoals het uitbetalen van salarissen en kledingtoelagen.

Verder zegt Ramadhin dat er geen einde zal komen aan de registratie om in aanmerking te komen voor de bazo-kaart. “We hebben te maken met een stukje capaciteit om de documenten af te handelen. We zitten even hiermee, omdat Sociale Zaken alleen niet bij machte is om al de verzoeken af te handelen. Er zijn nu verschillende instituten ingezet om de zaak te versnellen zoals het Staatsziekenfonds en het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Personen krijgen alle ruimte om de formulieren in te vullen en de regering wil eenieder, die vindt dat ze hun ziektekosten niet kunnen betalen, ondersteunen, zegt Ramadhin. Iedereen die in het bestand voorkomt van Sozavo en in het bezit is van een bazo-kaart moet zich opnieuw registreren ongeacht de situatie, benadrukt de topman op Volksgezondheid. Deze personen hebben tot 28 maart de gelegenheid om zich opnieuw te registreren.

Simone Awanna

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie