• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT TERUG VAN UNASUR STAATSHOOFDEN SUMMIT

| dagblad de west | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi is terug in Suriname na zijn deelname aan de summit van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het Surinaamse staatshoofd vertrok op maandag 29 mei met een door de Braziliaanse overheid beschikbaar gesteld vliegtuig en keerde woensdagochtend 31 mei terug.

De summit was een initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, die hiermee de regionale integratie tracht te verbeteren en de UNASUR nieuw leven wenst in te blazen.

Op de meeting waren de staatshoofden van de twaalf landen die het oprichtingsverdrag van de organisatie hadden geratificeerd, aanwezig. President Santokhi

heeft na zijn vertrek vanaf de Johan Adolf Pengel International Airport, een tussenstop gemaakt op de Cheddi Jagan International Airport in Guyana, waar het Guyanese staatshoofd Irfaan Ali aan boord kwam.

Voor hun vertrek naar Brazilië hebben de twee regeringsleiders en hun delegaties met elkaar van gedachten gewisseld over de bilaterale samenwerking tussen de twee buurlanden en hebben ze elkaar toegezegd de relatie verder te bestendigen.

Tijdens de summit op dinsdag 30 mei heeft president Santokhi Surinames visie met betrekking tot het reactiveren van de UNASUR uitgedragen. Hij gaf aan dat de lidlanden gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen moeten aangaan ter ontwikkeling van de

regio. Om opnieuw te beginnen, zullen ideologische verschillen opzijgezet moeten worden, terwijl men zich voor duurzame ontwikkeling zal moeten richten op gezamenlijke overeenkomsten.

Volgens het Surinaamse staatshoofd zal een verbeterde connectiviteit bijdragen aan de economische ontwikkeling alsook het vergemakkelijken van zakendoen en investeringen.President Santokhi heeft in Brasilia ook bilaterale gesprekken gevoerd met andere regeringsleiders.

Daarnaast zijn er ook gesprekken geweest tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira. De laatstgenoemde heeft eerder deze maand tijdens zijn bezoek aan Suriname, de uitnodiging voor deelname aan de summit aan president Santokhi doen toekomen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie