• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi: Suriname wil 80 procent groene energie in 2060

| suriname herald | Door: Redactie

President Santokhi tijdens zijn toespraak op de Summit of the America. Foto: CDS

In zijn toespraak tijdens de 9e Summit of the Americas in Los Angeles, heeft president Chan Santokhi aangegeven dat Suriname werkt aan de transitie naar een duurzame economie met als doel 80 procent groene energie in het jaar 2060. De president zegt dat nieuwkomers als Suriname en Guyana de kans moeten krijgen om te profiteren van moderne ontwikkelingen in de winning industrie.

“Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat het aan ons is om ervoor te zorgen dat we onze olie- en gasbronnen op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier beheren.” 

De president pleitte voor een heroverweging van de oneerlijke, onrealistische classificatie instrumenten. Dit omdat het landen in een ongunstige positie plaatst. Het staatshoofd benadrukte het belang van de toegang tot concessionele financiering voor ontwikkelingslanden en gebieden met een laaggelegen kust. 

“De impact van de klimaatcrisis staat het bouwen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst voor ontwikkelingslanden en laaggelegen kuststaten in de weg.” Het staatshoofd is van mening dat de classificatie instrumenten moeten worden heroverwogen, omdat ze landen in een kwetsbare en ongunstige positie plaatsen. Veel landen worden uitgesloten van mondiale en regionale financiële instrumenten vanwege de oneerlijke classificatie. 

Het staatshoofd benadrukt dat de toegang tot concessionele financiering van cruciaal belang blijft voor ontwikkelingslanden en kwetsbare gebieden. Hij verwees naar de wateroverlast waarmee Suriname te kampen heeft dat in sterk contrast is met Surinames inzet voor hoge bosbedekkingsniveaus als een belangrijke koolstofput voor de wereld.

Als aantredende voorzitter van de vijftien landen van de Caricom zei president Santokhi middels dialoog te zullen bijdragen aan de versterking van een meer coöperatief, toegewijd en impactvol inter-Amerikaans multilateralisme.

| suriname herald | Door: Redactie