• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi geeft het startsein voor de bouw van een betonnen brug tussen Wakay en Washabo

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


President Chan Santokhi heeft zondag het startsein gegeven voor de bouw van de brug over de Kaboerikreek in het ressort Kabalebo, district Sipaliwini. Deze brug moet de weg van Apoera en Nickerie verbinden. De weg zal zorgen voor een snelle verbinding tussen Apoera en Nickerie binnen een uur.

Nu moet met de boot worden gevaren en brandstofkosten nemen steeds toe. In oktober volgend jaar zullen kinderen met de schoolbus vervoerd worden naar de middelbare school in Nickerie. Ze kunnen dan gewoon thuis wonen. Er komt

een enorme ontwikkeling in Apoera zei de president in een toespraak tot de lokale gemeenschap.


foto: De eerste paal is geheid over de Kaboerikreek in bestuursressort Kabalebo. Deze brug moet de weg van Apoera naar Nickerie verbinden. In maximaal 5 maanden moet de brug opgeleverd worden.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft twee maanden geleden een graafmachine geplaatst in Kabalebo om de landbouwers te ondersteunen met het open stoten van landbouwgrond. De agrarische ontwikkeling moet op gang komen.

De gewassen die geplant worden zullen afgezet worden in Nickerie en andere plekken, waardoor de dorpelingen geld kunnen verdienen. Zo

zijn diverse dorpen in Para reeds bezig met ananasteelt. De mensen zijn gegarandeerd van afzet. De president merkte op dat er weer een cassavefabriek zal komen. Ook wordt de teelt van markoesa gestimuleerd door LVV, want ook die afzet is gegarandeerd door een pulpfabriek die opgezet wordt met steun van India.

President Chan Sanotokhi wordt met een schouderdoek omhangen. Districtscommissaris Josta Lewis merkte op dat de weg een enorme verlichting zal betekenen voor Kabalebo.

Zij is ervan overtuigd dat de ontwikkeling zal komen met de wegverbinding. Vooral patiënten kunnen veilig en snel naar Nickerie vervoerd worden voor medische hulp. Het is heel belangrijk dat kinderen bij hun ouders kunnen blijven in plaats van hun intrek in een internaat nemen. Zij zegt dat een droom bezig is waar te worden.

De president deelde mee dat alle terreinen langs de ruim 60 km weg die aangelegd wordt, zijn geblokkeerd. Deze mogen niet worden uitgegeven. Mensen die een terrein willen, moeten aantonen hoe ze ontwikkeling willen brengen in Kabalebo. Zij dienen met een plan te komen dat goedgekeurd moet worden.

De bewoners van Kabalebo moeten er ook beter van worden. De president ziet al dat er restaurants, supermarkten, hotels, agrarische ontwikkeling zal komen met de realisatie van de weg. Volgend jaar moeten de brug en de weg worden opgeleverd. Voor de brug is vier tot vijf maanden uitgetrokken.

Vóór eind van de maand is de president weer in Nickerie om ruim 400 grondpapieren uit te reiken voor bouw van huizen. Jongeren en ook ouderen die grond nodig hebben kunnen via de districtscommissaris een aanvraag indienen. Tegen een zachte lening kan er worden gebouwd. Het staatshoofd riep de mensen op om niet te aarzelen, maar de aanvragen in te dienen.

 

14 Apr 2024 | rasonic television | Door: Redactie