• maandag 02 October 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT HEEFT GELOOF IN PLATFORM KOERSSTABILISATIE ONDANKS KRITIEKEN SAMENLEVING

| united news | Door: Redactie

Het Platform Koersstabilisatie wordt met hand en tand verdedigd door president Chan Santokhi als te zijn een team van topdeskundigen.

Maar daarover bestaat er nog veel twijfel in de samenleving. Dit bleek ook tijdens de persconferentie, eerder deze week, waarbij er indringende vragen zijn gesteld over de integriteit van het platform.

Gestruikeld wordt over het gegeven dat in het platform juist actoren vertegenwoordigd zijn die sinds jaar en dag met de nek worden aangekeken als te zijn de veroorzakers van de op hol geslagen wisselkoers en stijging van de winkelprijzen.

In het platform zitten vertegenwoordigers van cambiohouders, de commerciële banken en importeurs. Vicepresident

Ronnie Brunswijk heeft zich enkele weken terug kritisch uitgelaten over cambiohouders die bewust zouden meewerken aan opdrijving van de wisselkoers. Ook oliemaatschappijen en de Centrale Bank van Suriname zouden een onderonsje hebben gespeeld door een hogere wisselkoers dan wat gangbaar was te hanteren.

Zowel de Centrale Bank als de oliemaatschappijen zijn vertegenwoordigd in het Platform Koersstabilisatie. Minister Rishma Kuldipsingh heeft meermalen een beroep gedaan op importeurs om niet aan prijsopdrijving te doen. Eerder dit jaar werd zelfs een lading spijsolie bij importeurs in beslag genomen, vanwege sterke vermoedens dat er sprake zou zijn van hamsteren, met als doel de olie duurder te verkopen met een stijging van de wisselkoers als extra component. Deze zaak is later, na overleg, opgelost, met de kritische kanttekening om niet aan prijsopdrijving te doen.

Indringende vragen over de integriteit van het platform werden weggewoven door de president. Hij blijft erbij dat het platform een belangrijke partner is om te komen tot beheersing van de wisselkoers. Het gevaar van belangenverstrengeling ziet de president op dit moment niet als factor.

Belangrijk voor hem is te weten wat er allemaal leeft onder de actoren die direct invloed hebben op de wisselkoers en winkelprijzen, zodat ingespeeld kan worden op de wensen en grieven met de hoop dat er rust komt op het koersenfront.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie