• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Politiek leider en religieus leider uit Pakistan roepen op Geert Wilders te vermoorden, OM stelt vervolging in

| snc.com | Door: Redactie

ANP | Het Openbaar Ministerie vervolgt een religieus leider en een politiek leider uit Pakistan die hun volgelingen opriepen Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Volgens het OM deden de twee Pakistaanse mannen hun oproepen mondeling tijdens bijeenkomsten, en op social media met video’s en tekstberichten.

Het gaat om een 55-jarige man en een 29-jarige man. Hun strafzaken dienen op 2 september in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, kondigde het OM woensdag aan. De 55-jarige religieus leider wordt verdacht van een poging tot uitlokking van moord op de Nederlandse politicus. In meerdere oproepen zou hij stellen ‘dat deze daad wordt

beloond in het hiernamaals’.

De 29-jarige politiek leider wordt verdacht van opruiing tot moord. Hij zou volgens het OM hebben geroepen dat hijzelf en zijn publiek deze taak op zich zouden moeten nemen. Dat deed hij nadat Khalid Latif, een Pakistaanse oud-cricketspeler, in Nederland werd veroordeeld voor een poging tot uitlokking van moord, ook op Wilders.

Wilders gaf een reactie op X en meldt dat het gaat om de Pakistaanse mullah Muhammed Ashraf Jalali en TLP-leider Saad Hussain Rizvi. ‘Ik hoop dat ze worden uitgeleverd, veroordeeld en de cel ingaan!’ Wilders sprak ook vorig jaar al de hoop uit dat zij worden

vervolgd voor de moord-fatwa’s die ze over hem uitspraken.

Latif kreeg in september vorig jaar twaalf jaar cel opgelegd voor een video die hij in 2018 op Facebook plaatste waarin hij een bedrag van omgerekend 21.000 euro uitloofde voor de moord op de PVV-leider. Hij plaatste de video als reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. In die tijd werd daartegen volop gedemonstreerd in Pakistan.

Rechtshulpverzoek

Nederland heeft geen rechtshulpverdrag met Pakistan. Het OM heeft woensdag de Pakistaanse autoriteiten gevraagd de dagvaarding aan de verdachten uit te reiken en het verzoek gedaan om de verdachten over de beschuldiging te horen. Of Pakistan hieraan zal meewerken, is onzeker. In de zaak van de cricketspeler is volgens het OM nooit op rechtshulpverzoeken gereageerd.

In de zaak van Latif was het de eerste keer dat het OM iemand in het buitenland vervolgt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. Het hof in Den Haag veroordeelde in februari 2021 een andere Pakistaan, Junaid I., tot tien jaar cel, voor onder meer het voorbereiden van een terroristische aanslag op Wilders. I. werd in augustus 2018 aangehouden in Den Haag.

| snc.com | Door: Redactie