• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PATER TOON: ‘SYMPATHIE VOOR BOUTERSE VEEL MINDER GEWORDEN’

| dagblad de west | Door: Redactie

Pater Toon te Dorsthorst, die behoort tot de katholieke congregatie Oblaten van de Onbevlekte, beter bekend als de Boslandpater, zegt dat de sympathie voor Bouterse veel minder geworden is na alles wat er in de jaren 2015 tot 2020 is gebeurd. Hij wijst op de corruptie en de enorme schulden, waarmee voormalig president Bouterse, het land heeft opgezadeld. Volgens hem lijdt het volk nu daaronder en hij spreekt tegen dat de situatie in het land te wijten is aan president Santokhi.

Toon hekelt de buitenlandse schulden die de huidige president Santokhi  geen andere keus lieten dan naar het Internationaal Monetair Fonds

(IMF) te stappen, om zo een hulpprogramma goedgekeurd te krijgen. “Ook het telkens verhogen van het schuldenplafond, omdat de politieke partij van Bouterse met een meerderheid in De Nationale Assemblee ongestraft meewerkte, waardoor het ertoe heeft geleid, dat we nu zoveel schulden moeten betalen. Al die leningen zijn desastreus voor Suriname.”

De geestelijke is van mening dat anderen in de samenleving ook een voorbeeld kunnen nemen aan de gebeurtenissen en dezelfde daden willen plegen. Toon ging ook in op de eis van het Openbaar Ministerie om gevangenneming van Bouterse en zegt dat de eis tot bestraffing, een logisch gevolg is van de feiten die gepleegd zijn.

Een logisch gevolg van een veroordeling is toch algemeen zo voor iedereen, die een veroordeling heeft voor een strafbaar feit in Suriname, en dat die wordt opgesloten. ‘’Wanneer hij ook in hoger beroep wordt veroordeeld, omdat het dossier zo goed in elkaar zit, dan kun je niet anders verwachten, meent de boslandpater.  “Hij is inderdaad schuldig aan de moord op vijftien Surinamers. En dat kan niet maar gewoon zo blijven.”

Alleen de president kan hem nog gratie verlenen. Maar dat zou een zeer domme zet zijn van de president, en dat zal hem ook niet in dank worden afgenomen. Pater Toon is verontwaardigd, dat Bouterse nog zo lang vrij heeft rond mogen lopen. ‘’Ik vind dat het tijd is, dat Bouterse opgesloten wordt. Dat is de consequentie van het feit dat hij vijftien mensen heeft laten vermoorden. Misschien zelf ook heeft meegedaan.

Helaas is dat niet bewezen, maar hij is de verantwoordelijke, die opdracht heeft gegeven. Ik vind het logisch dat straks de veroordeling wordt uitgesproken.’’ Op de vraag van onze redactie of Toon niet bezorgd is, dat het behoorlijk onrustig kan worden in onze samenleving, zei hij dat er zeker aanhangers zullen zijn die zich zouden willen roeren, volgens hem waren er van de week nog enkelen die bij elkaar kwamen om te protesteren “dat onze vader wordt gevangengenomen”. ‘’Maar ik denk dat de sympathie voor Bouterse is afgenomen bij een heel groot deel van het volk. Ze zijn het gewoon eens met het oordeel, na alles dat hij gedaan heeft, in de jaren tussen vooral 2015 tot en met 2020.’’


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie