• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PAHO-directeur roept op tot dichten immunisatiekloven voor alle vaccins

| suriname herald | Door: Redactie

In 2020 hebben 2,7 miljoen kinderen in de Pan-Amerikaanse regio niet de essentiële vaccins ontvangen die nodig zijn om hen gezond te houden, als gevolg van onderbrekingen in de gezondheidsdiensten door de COVID-19-pandemie, waarschuwde de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne. Kloven in de vaccinatiegraad, ook voor COVID-19-vaccins, moeten worden gedicht, zei ze.

"Terwijl we hard werkten om onze bevolking tegen COVID-19 te beschermen, werden onze routine-immunisatieprogramma's zwaar getroffen," zei Etienne bij de start van de 20ste Vaccinatieweek in Roseau, Dominica. "Maar zelfs voordat COVID-19 de wereld plotseling tot stilstand bracht, was onze dekking voor routinevaccins gedaald tot onder het optimale niveau," voegde zij eraan toe.

Volgens de PAHO-directeur hebben de afgelopen twee jaar bijna drie decennia van vooruitgang op het gebied van vaccinatie tegen polio en mazelen teruggedraaid, waardoor een reëel risico is ontstaan voor de herintroductie ervan. "Vandaag zitten we weer op hetzelfde niveau van vaccinatiegraad als in 1994, toen deze ziekten nog een ernstige bedreiging vormden voor onze kinderen, gezinnen en gemeenschappen," zei ze.

Etienne waarschuwde dat "als deze situatie voortduurt, we een extreem hoge prijs zullen betalen in de vorm van verlies van levens, toename van handicaps en enorme financiële kosten."

Sinds de introductie, vijftien maanden geleden, van de COVID-19-vaccins in de regio, is meer dan 66 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig gevaccineerd. "Deze opmerkelijke prestatie is echter niet voldoende," zei Etienne. "Er is nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat alle risicogroepen de doses krijgen die zij nodig hebben voor bescherming."

"De ongelijke toegang tot COVID-19-vaccins en de wijdverspreide aarzeling om te vaccineren hebben een aantal breuklijnen in ons regionale landschap blootgelegd," zei ze. Etienne voegde eraan toe dat "dit een dilemma is dat liever vroeger dan later moet worden aangepakt." De Vaccinatieweek is een gelegenheid om "twijfels weg te nemen en de voordelen van vaccinatie te promoten."

De Pan-Amerikaanse regio heeft het voortouw genomen bij de uitroeiing van pokken, de uitroeiing van polio, mazelen en rodehond en de vroegtijdige invoering van nieuwe vaccins zoals pneumokokken, het humaan papillomavirus (HPV) en rotavirus, om er maar een paar te noemen. Dit jaar zijn de landen en gebieden in de regio van plan ongeveer 140 miljoen mensen te immuniseren tijdens de Vaccinatieweek, die haar 20e verjaardag viert.

| suriname herald | Door: Redactie