• zaterdag 15 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Organisaties bundelen zich voor verstevigen positie bedrijven

| starnieuws | Door: Redactie

Vertegenwoordigers van diverse private organisaties hebben zich gebundeld om 'local content' structureel te ontwikkelen. De positie van Surinaamse bedrijven moet worden versterkt. (Foto: SBF)

Organisaties binnen de private sector hebben de krachten gebundeld om local content op een structurele en gecoördineerde manier te ontwikkelen. Het Suriname Business Forum, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Local Content Alliance, Local Content Development Office en

de Suriname Energy Chamber werken intensief samen om de positie van bedrijven te versterken en optimaal te laten profiteren van de economische kansen in de olie- en gassector.

Deze samenwerking is het resultaat van maandenlange dialoog tussen de betrokken partijen, waarbij ook Staatsolie een belangrijke rol heeft gespeeld. Daarnaast hebben internationale oliebedrijven en andere organisaties in het verleden vaker het belang van een gestructureerde aanpak benadrukt. Door deze intensieve gesprekken is duidelijk geworden dat een eenduidige visie en strategie noodzakelijk zijn om de ontwikkeling van local content niet alleen te versnellen, maar ook duurzaam te verankeren in de economie. 

In de afgelopen

periode hebben deze organisaties reeds gesprekken gevoerd met vrijwel alle belangrijke stakeholders in de sector. Om een nationale visie te ontwikkelen en het belang van het Surinaamse volk te dienen, is nauwe samenwerking binnen de private sector cruciaal. De samenwerking richt zich op het versterken van Surinaamse bedrijven en ondernemers, met een specifieke focus op het maximaliseren van hun betrokkenheid bij grootschalige projecten zoals het Gran morgu-project en de ontwikkeling van Blok 58. Door expertise, middelen en netwerken te bundelen, kunnen lokale bedrijven beter inspelen op de economische kansen die zich nu aandienen.

Naast de directe voordelen voor de olie- en gassector, hebben de initiatiefnemers een bredere economische visie. Zij streven naar een duurzame ontwikkeling van de economie door sectorale diversificatie hoog op de agenda te zetten. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat Suriname ook ná de olie- en gasperiode een sterke economische toekomst heeft. Daarom zal er binnen deze samenwerking ook aandacht zijn voor het stimuleren van innovatie, ondernemerschap en investeringen in andere sectoren zoals landbouw, toerisme en technologie.

Daarnaast zet de private sector zich in om de kennisdeling en transparantie binnen de olie- en gassector te vergroten. Dit betekent niet alleen het ondersteunen van grotere bedrijven, maar ook het creëren van structuren waarmee micro- en kleine ondernemingen kunnen meedelen in de groei en kansen die deze sector biedt.

In de eerste zes maanden zal de nadruk liggen op:● Het vergroten van de betrokkenheid van Surinaamse bedrijven binnen het Gran morgu-project. Micro, klein en middelgrote bedrijven.● Het intensiveren van de dialoog met Staatsolie en andere belangrijke stakeholders.● Het ontwikkelen van een gezamenlijke visie en strategie voor local content, voortkomend uit de private sector in samenspraak met de publieke sector.● Het stimuleren van sectorale diversificatie om de economische afhankelijkheid van olie en gas te verminderen.

● De oprichting van de Coöperatie voor Local Content Ontwikkeling in Suriname op korte termijn, als formeel samenwerkingsverband om deze inspanningen te structureren en te coördineren.

● Zorg dragen dat het pad van vergroening, te midden van deze economische groei voortvloeiend uit de offshore olie en gas voorraden toch structureel wordt bewaakt. Suriname behoort tot een van de drie landen wereldwijd die carbon negatief is.

De organisaties zijn ook in gesprek met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en andere belangrijke spelers binnen de private sector. Een bredere samenwerking zal bijdragen aan een sterker en verenigd bedrijfsleven dat een actieve rol speelt in de economische ontwikkeling van Suriname

| starnieuws | Door: Redactie