• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ondergelopen dorpen in Brokopondo droog

| suriname herald | Door: Redactie

De dorpen in Brokopondo die onder water waren gelopen vanwege het openen van de spuikleppen van het stuwmeer door Staatsolie zijn nu droog. Michiel Walden, hoofdkapitein van Klaaskreek, geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat de dorpen onder andere Nieuw Lombe, Boslantie, Tapoeripa en Asigron nu droog zijn. "Alleen de aangerichte schade is er, maar er is geen water meer in de dorpen. Al het water is weggetrokken na het sluiten van de spuikleppen," meldt de hoofdkapitein.

Staatsolie heeft de spuikleppen van het stuwmeer gesloten. Volgens het bedrijf zouden de kleppen tot augustus openblijven, maar dit is niet doorgegaan. Walden vermoedt dat dit te maken heeft met het protest van de bewoners.

De woningen van de dorpelingen zaten drie maanden lang onder water. "Ik ben blij voor de mensen, dat hun woningen niet meer onder water staan, maar de aangerichte schade is groot," laat Walden weten. De regering moet nu gaan kijken hoe de bewoners gecompenseerd zullen worden. De mensen hebben enorme verliezen geleden. Ze hebben ook persoonlijke spullen verloren, deelt hij mee.

Walden geeft verder aan, dat na de indiening van de petitie door de bewoners, Staatsolie gelijk het besluit heeft genomen om de kleppen dicht te draaien. De bewoners van Brokopondo hebben de afgelopen week geprotesteerd en een petitie ingediend bij assembleevoorzitter, Marinus Bee. "We zijn echt blij dat het water is weggetrokken. In sommige delen trekt het water langzaam weg, maar over twee dagen is overal droog," deelt Walden mee.

Henry Kaffe, hoofdkapitein van Nieuw Lombe tevens voorzitter van het platform traditioneel gezag Brokopondo, blijft erbij dat het onder water lopen van het district een menselijke fout is. "De mensen in Paramaribo voelen niet wat wij daar hebben gevoeld. De overheid moet de mensen vergoeden en wij wachten daarop," merkt Kaffe op.

Ronny Asabina, DNA-lid van Brokopondo tevens voorzitter van de partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), zei maandag tijdens een persconferentie dat het de schuld is van de ABOP dat de dorpen in Brokopondo onder water zaten. Volgens Asabina zou het goed zijn als de ABOP-voorzitter zich verontschuldigt bij de mensen. 

"Dit omdat Brunswijk de baas is van Staatsolie. Het is de ABOP die Brokopondo onder water heeft doen lopen, omdat alle instituten onder het beheer zijn van deze politieke partij," vindt Asabina. Hij zei dit op de persconferentie van de partij maandag in hun partijcentrum. 

"Staatsolie is onder beheer van de ABOP en ook de EBS. Ook het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de andere autoriteiten," dus kan dat gesteld worden herhaalt Asabina.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie