• donderdag 31 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEPRIJZEN STIJGEN DOOR DALING AMERIKAANSE VOORRADEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Olietankers voor de kust van Californië | Tim Rue/Bloomberg | Getty Images | Bron: Businessam.be

De olieprijzen zijn woensdag licht gestegen, een dag nadat de Brent-benchmark een laagste punt in een maand bereikte, nadat een daling van de Amerikaanse olievoorraden tekenen van een afnemende vraag in China hielp compenseren.

Brent ruwe olie futures stegen met 27 cent, of 0,32 procent, naar 84,00 dollar per vat. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude futures stegen 35 cent, of 0,43 procent, naar 81,11 dollar.

In de Verenigde Staten, ’s werelds grootste olieproducent en -verbruiker, daalden de voorraden ruwe olie met 4,4 miljoen vaten in

de week eindigend op 12 juli, aldus marktbronnen, die zich baseren op gegevens van het American Petroleum Institute (API).

Analisten gepolst door Reuters hadden een kleinere daling van 33.000 vaten verwacht. De U.S. Energy Information Administration (EIA) zal haar officiële rapport over de opslag publiceren.

“De overheidsgegevens van vanmiddag zijn het echte verhaal, maar de voorloper van de Amerikaanse olievoorraden in de API-gegevens laat niet echt een effect zien van orkaan Beryl en het stilleggen van een deel van de infrastructuur die op haar pad stond,” zei PVM Oil-analist John Evans.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen bleven in juni onveranderd doordat een daling van de

ontvangsten bij autodealers werd gecompenseerd door een brede kracht elders. Dit als uiting van veerkracht bij de consument die de economische groeivooruitzichten voor het tweede kwartaal versterkte.

Het stijgende geopolitieke risico heeft eveneens een impact op de olieprijzen. Een olietanker onder Liberiaanse vlag was bezig met het opnemen van schade en het onderzoeken van een mogelijke olielekkage nadat het was aangevallen door de Houthi’s van Jemen in de Rode Zee, volgens het Joint Maritime Information Center van de Rode Zee en de Golf van Aden op dinsdag.

Ondertussen zag China, ’s werelds grootste olie-importeur, zijn economie in het tweede kwartaal met 4,7 procent groeien. Zo bleek eerder deze week uit officiële gegevens, de traagste groei sinds het eerste kwartaal van 2023. Dit heeft de stijging van de ruwe olieprijs getemperd.

Zorgen over de Chinese vraag blijven wegen op het beleggerssentiment, maar de afname van de Amerikaanse voorraden is een factor die de neerwaartse beweging van de olieprijzen beperkt, zei Priyanka Sachdeva, senior marktanalist bij de in Singapore gevestigde effectenmakelaar Phillip Nova.

REGIO

| united news | Door: Redactie