• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Newmont Suriname succesvol in samenwerking met kleinschalige gouddelvers

| suriname herald | Door: Redactie

Het is de droom van elk grote mijnbouwbedrijf om een goede relatie te hebben met de small-scale miners die in hun gebied voorkomen.” Dit zei Winston Wielzen tijdens de Media Engagement Week van Newmont Suriname. Het mijnbouwbedrijf heeft gewerkt aan hun Artisanal Small-scale Miners (ASM) strategie, zodat het bedrijf normaal kan mijnen, terwijl er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de kleinschalige gouddelvers.

In de samenwerking met de small-scale miners in Newmont succesvol geweest. Binnen de industriële zone van Newmont mogen geen small-scale miners mijnen. Er zijn veel klachten dat zij soms niet weten waar het gebied ligt. Er is een

project om de kleinschalige gouddelvers te betrekken bij het afbakenen van dat gebied.

Er zijn programma’s waar Newmont Suriname de gouddelvers in het bedrijf laat komen als een vorm van ondersteunend inkomen. Dit, omdat de onderneming van de kleinschalige gouddelvers niet winstgevend is en zij soms zitten met defecte machines, waardoor zij niet kunnen werken. 

Verder ondersteunt het bedrijf met trainingen om hen een basis te geven om de arbeidsmarkt op te kunnen gaan. Zo zijn er lastrainingen en excavator trainingen verzorgd. “Er wordt ook technische support verleend om hun opbrengsten te verbeteren. We werken met een consultant die hen ondersteunt,” zei Wielzen.

De kleinschalige gouddelvers zijn ook betrokken bij het rehabilitatieprogramma, waarbij zij moeten helpen het gebied waar zij hebben gewerkt weer te herstellen. Newmont is voornemens marktonderzoek te doen naar welke markten beschikbaar zijn in het gebied. 

In dit programma zitten 40 kleinschalige gouddelvers. Er zijn gesprekken gevoerd met financiële instituten. Via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) zullen leningen versterkt worden om deze werkers te helpen hun bedrijven op te zetten. “We blijven ze begeleiden tot ze op hun eigen benen staan en zelfstandig werken. We geven trainingen in ondernemerschap en technische en specifieke trainingen”, gaf Wielzen aan.

Newmont Suriname heeft een gebied geïdentificeerd en aangevraagd voor de small-scale miners om mijnbouwactiviteiten te doen. In dit proces zal Newmont hen ook de blijvende ondersteuning geven. Wielzen zei dat veel small-scale miners geen winstgevende onderneming hebben en dat deze alternatieven daarom worden gecreëerd.

Het uiteindelijk doel is om de gouddelver richting kwikvrij mijnen te laten gaan. Newmont bevindt zich in de eerste fase van training. Volgens Wielzen moet je de gouddelvers eerst kunnen aantonen hoe het werkt en bewijzen hoeveel verloren gaat als zij werken met kwik. Vervolgens moeten ze zien dat zij meer rendement halen als zij volgens de juiste procedures mijnen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie