• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland stuurt 700 duizend coronavaccins naar Suriname

| volkskrant | Door: Kees Broere

Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo’n 700 duizend covid-vaccins. Dat heeft de Volkskrant zaterdag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen. Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname, het Zuid-Amerikaanse land dat in 1975 van Nederland onafhankelijk werd, de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins. Na twee weken, zo zei de Surinaamse minister van Gezondheidszorg Amar Ramadhin in deze krant, was hierop uit Den Haag nog geen reactie gekomen.

Daarna is de zaak in een

stroomversnelling geraakt. De oproep van minister Ramadhin leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Minister Hugo de Jonge van VWS zei afgelopen week in het parlement dat Nederland vanwege ‘de speciale relatie’ met Suriname in gesprek zou gaan over de mogelijk te bieden hulp.

President Chan Santokhi van Suriname, wiens regering de banden met Nederland volledig heeft hersteld, nam hierop donderdag een voorschot door in een toespraak te zeggen dat Nederland voldoende vaccins zou sturen om ‘de totale bevolking’ van circa 650 duizend mensen te laten inenten. ‘Ik roep het volk op: laat je vaccineren,’ aldus de president.

Precieze uitvoering

Komende week spreekt

in Nederland de ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, verder over de precieze uitvoering van de Nederlandse steun. Maar op ambtelijk niveau is tussen de ministeries van Volksgezondheid in Nederland en Suriname duidelijk gemaakt dat het waarschijnlijk om zo’n 700 duizend vaccins in totaal zal gaan. Welke vaccins precies is nog onduidelijk.

De kans is groot dat Nederland ook zal helpen bij de logistieke ondersteuning van de vaccincampagne, zoals het dat ook heeft gedaan voor de Caribische rijksdelen. Ook ander materiaal, zoals koelkasten die geschikt zijn om de vaccins te bewaren, zullen mogelijk uit Nederland moeten komen.

De covidpandemie heeft in Suriname de toch al zeer broze volksgezondheidszorg onder grote druk gezet. Het land kampt behalve met een gebrek aan geld ook met een ernstig tekort aan medisch personeel. Zaterdag werd bekend dat mogelijk drie ziekenhuizen in Suriname vanwege het tekort aan verpleegkundigen hun IC’s voor pasgeboren kinderen moeten sluiten.

| volkskrant | Door: Kees Broere