• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NASA-satellieten zien Rusland voor miljard dollar tarwe oogsten in Oekraïne

| suriname herald | Door: Redactie

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar (zo’n 950 miljoen euro) aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat komt naar voren uit onderzoek dat gebruikmaakt van satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Een speciaal NASA-programma dat gericht is op voedselzekerheid en landbouw gebruikt een techniek die veranderingen in textuur en kleur detecteert op satellietbeelden om in kaart te brengen waar gewassen zijn geoogst en waar niet.

Volgens NASA Harvest is bijna 6 miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 procent van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd

geoogst. Vooral in de frontlinie bleef graan op de velden staan.

Het onderzoek roept de vraag op wat er met die gewassen gebeurt. Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Het is evenwel moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat, doordat de herkomst van de ladingen niet duidelijk is. Rusland heeft ontkend graan te hebben gestolen.

Verkoop van geroofde tarwe kan oorlogsmisdaad zijn
Oekraïne is een belangrijke exporteur van tarwe. De blokkade van zijn havens na de Russische invasie leidde tot hogere prijzen. Daardoor werd het smokkelen van graan mogelijk winstgevender. Door een overeenkomst die ervoor zorgde dat Oekraïne de export kon hervatten, zijn de graanprijzen wel gedaald. Toch blijven de prijzen hoog.

Bijna een kwart van de Oekraïense tarwe wordt verbouwd op land dat Rusland zegt te hebben ingenomen. Een deel van dat gebied wordt nog door Oekraïne gecontroleerd. De schattingen van NASA Harvest gaan alleen over tarwe en tot dusver niet over andere gewassen of levensmiddelen. NASA kan niet zien wat er met de gewassen is gebeurd nadat ze waren geoogst.

De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, wees er eerder op dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn. De grote Oekraïense teler HarvEast zei eerder dat alle wintergewassen die op zijn land in de regio Donetsk zijn geplant afgelopen zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie