• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MODEC en SBM Offshore strijden voor bouw FPSO Suriname

| snc.com | Door: Redactie

OLINOW | MODEC (Japan) en SBM Offshore (Nederland) strijden om een ??engineering-, inkoop- en constructiecontract (EPC) af te dwingen van TotalEnergies voor het eerste drijvende productie-, opslag- en losschip (FPSO) van Suriname, zo meldt de oliewebsite Upstream.

De bedrijven hebben hun inspanningen opgevoerd om de ruimte op de werf veilig te stellen, nadat ze sinds eind vorig jaar zowel front-end engineering- als ontwerpstudies hebben uitgevoerd, vooruitlopend op het inhoudelijke contract. 

TotalEnergies en zijn Block 58-partner, APA Corporation, streven naar een olie-ontwikkeling ter waarde van 9 miljard dollar voor de ontdekkingen van Sapakara South en Krabdagu, die samen naar schatting 700 miljoen vaten

olie bevatten.

De FPSO zou de productie op 200.000 vaten per dag richten. De CEO van Total, Patrick Pouyanne, had in februari gezegd dat het bedrijf zijn aanpak voor het leasen van FPSO’s wil modelleren naar het werk van Exxon in Guyana.

“We proberen een deel van hun manier te gebruiken om de geleasede FPSO te beheren om efficiënt te kunnen omgaan met de kosten”, had hij verklaard. Tot nu toe heeft SBM Offshore alle drie de drijvers geleverd die in Guyana actief zijn en zal er nog twee leveren. MODEC werd ingehuurd voor het Uaru-project. Beide bedrijven zijn door Exxon uitgedaagd

om grote FPSO's te leveren met toonaangevende productiecapaciteiten.

Suriname bouwt zwaar op offshore-olie als blijk van waardering voor zijn onrustige economie. De regering koppelde zelfs een schuldherstructureringsprogramma aan toekomstige olierechten uit het Block 58-project, als onderdeel van een economisch herstelprogramma onder leiding van het Internationale Monetaire Fonds. 

Staatsolie zei in een persbericht van februari dat er geen reden is om vertragingen van het door TotalEnergies geleide Block 58-project te overwegen, nadat Pouyanne had gezegd dat het bedrijf uit kostenoverwegingen een van de vier projecten bestemd voor Brazilië en Suriname zou kunnen uitstellen.

Het ontwikkelingsplan voor het Block 58-project zal naar verwachting dit jaar worden ingediend, en de goedkeuringen en sancties worden tegen het einde van het jaar verwacht. Total en APA mikken op de eerste olie in 2028.

| snc.com | Door: Redactie