• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Ministerie GBB verzuimt informatie Sabakuproject te geven aan OM’

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


DNA-lid Kishan Ramsukul (VHP/Paramaribo)
Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) onder leiding van Dinotha Vorswijk heeft verzuimd het Openbaar Ministerie (OM) van informatie te voorzien omtrent zaken aangaande het Sabakuproject te Paramaribo Noord. Dit zegt DNA-lid Kishan Ramsukul aan SUN. “Ik heb de procureur generaal (pg) gevraagd wat de stand van zaken is van het onderzoek van het Sabakuschandaal, nadat ik een brief naar het OM had geschreven.

Ze heeft aan mij gezegd dat ze bepaalde stukken die ze vanuit GBB moet krijgen, nog

steeds niet heeft ontvangen. Als het OM je iets vraagt en je geeft niet, dan ben je bewust bezig het onderzoek te saboteren. Ik heb de president daarna aangeschreven om te vragen wat er gebeurt, maar heb nog geen antwoord van hem. Ik begrijp dat de president zelf niet op de hoogte is dat de stukken niet zijn doorgestuurd naar het OM door GBB. Ik hoop dat de president dit zal oppakken en het ministerie ook aanpakken”, zegt Ramsukul.

Het DNA-lid uit Paramaribo Noord is blij dat slachtoffers van grondroof een petitie hebben ingediend bij de DNA en president. “Ik voer allang strijd tegen onrechtmatige gronduitgiftes, maar zaken liepen niet. Ik hoop dat met deze ondersteuning er wat schot in de zaak komt. De samenleving is nu bewust van wat er gebeurt. Er is nooit een periode geweest op GBB waar zaken goed gingen. Alles gaat mis daar. Grondbeleid moet anders, er is teveel ruis, teveel bureaucratie”, zegt de VHP’er.

Ramsukul denkt dat transparantie de meest voor de hand liggende oplossing is om corruptieve praktijken tegen te gaan bij gronduitgifte. “De Anticorruptiewet vraagt dat ook. Vanaf het moment van de aanvraag moeten zaken gepubliceerd worden. Ook bij toewijzingen of intrekkingen. Waren zaken structureel gepubliceerd, dan was de grondroof bij DR-lid Soerin Goerdayal voorkomen. De burger heeft recht op informatie, maar de publicatie gaat heel selectief. Als er grond aan normale burgers wordt uitgegeven te Para bijvoorbeeld, wordt er een hele show van gemaakt. Maar als de begunstigden politici zijn, worden zaken thuis aangeleverd. Het volk mag dan niet weten wie gehad heeft. Dat van het Sabakuproject is nooit gepubliceerd. Binnen een paar maanden waren meer dan 500 kavels verdeeld aan familie, vrienden en politieke toppers.”

Volgens Ramsukul moet gronduitgifte stopgezet worden en het systeem moet drastisch geëvalueerd worden waar het mis is gegaan. “Intrekken van onrechtmatig uitgegeven gronden moet meteen plaatsvinden en gepubliceerd worden.” Op het Sabakuproject zijn honderden bouwrijpe kavels toegewezen aan familie, vrienden en politieke toppers. Dat is gebeurt binnen korte tijd van aanvraag en toewijzing, terwijl velen al jaren wachten op een stukje grond. Abop-DNA-lid Obed Kanape heeft twee percelen gekregen. Opvallend is dat ook een aantal stichtingen gronden hebben gekregen op dit project.

 

10 Dec 2023 | sun.sr | Door: Redactie